Celebreu la Setmana Sense Soroll

El 25 d’abril és el Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll, una oportunitat per prendre consciència sobre com afecten el soroll i els sons a la nostra ciutat. Per això, l'Ajuntament de Barcelona ha preparat un seguit d'activitats. No us les perdeu!

18/04/2018 13:57 h

Ecologia Urbana

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, impulsa la Setmana Sense Soroll, un seguit d’activitats gratuïtes que tindran lloc del 23 al 29 d’abril en diferents escenaris de la ciutat.

L’objectiu de la Setmana és doble. D’una banda, conscienciar sobre l’increment del soroll i la manera com aquest afecta negativament la qualitat de vida dels ciutadans.

De l’altra, reivindicar que hi ha un patrimoni que forma part del dia a dia dels nostres barris i que inclou els sons de brolladors i les fonts, del ocells, dels campanars, dels vaixells que bramen des de lluny… Un patrimoni, immaterial i sovint ignorat, que és important posar en valor.

Dins de les programacions del ‘Barcelona Sona’ i del ‘Quin soroll fem?’, hi trobareu moltes propostes per afinar l’orella i descobrir com bateguen els barris. No us les perdeu!

Activitats el 25 d’abril

El programa d’activitats “Barcelona Sona”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona,  inclou rutes i activitats per posar en valor la riquesa i bellesa auditiva de la ciutat.

El gruix d’activitats es concentra dimecres 25 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional de Conscienciació envers el Soroll. Aquest dia podeu triar entre quatre activitats del “Barcelona Sona”:  una passejada pel parc de la Ciutadella on aprendreu a reconèixer les espècies dels ocells a partir dels seus cants, un taller per crear un mapa sonor amb un petit esmorzar inclòs, una taula rodona entorn de la programació del documental “Sonic Sea” o una “flashmob” silenciosa davant de Can Fabra, a Sant Andreu .

Més informació i inscripcions a les activitats aquí.

Com bateguen els barris?

Més enllà de les activitats dels 25 d’abril, l’Ajuntament també ofereix“Els batecs dels barris”, tres rutes guiades per descobrir el patrimoni sonor de diferents àrees de Barcelona. Es tracta de trajectes durant els quals els participants, amb els ulls tapats, afinaran l’orella per captar sons que normalment els passen desapercebuts.

Així, dijous 26 d’abril, de 10 a 12 hores, hi haurà la passejada guiada“La música dels horts”  pel centre de la vila d’Horta. Durant la ruta, els assistents s’aturaran en alguns punts per tapar-se els ulls i sentir “com sona” el barri.

Divendres 27 d’abril, de 10 a 12 hores, l’activitat es mourà als barris de la Font de la Guatlla i la Marina. En aquesta ruta, anomenada “Les grans fonts”, els assistents se centraran a escoltar el sons de l’avinguda de les Cascades o el silenci dels llacs del Pavelló Mies van der Rohe.

Finalment, dissabte 28 d’abril, de 10 a 12 hores, la ruta es farà prop del mar, als barris de la Vila Olímpica i el Port Olímpic. Aquí els protagonistes dels sons seran les onades, les gavines i els vaixells. El nom d’aquesta activitat és “Els nous cants de sirenes”.

Per més informació o inscripcions a les rutes “Els batecs dels barris”, podeu clicar aquí.

Quin soroll fem?

A banda de les activitats del “Barcelona Sona”, el departament de Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya organitza “Quin soroll fem?”, una activitat de participació ciutadana emmarcada en el programa d’activitats de la Setmana Sense Soroll que se celebrarà del 23 al 29 d’abril de 2018.

Durant els dies de la Setmana Sense Soroll, s’instal·laran carpes en els diferents districtes de la ciutat. Allà, els ciutadans que ho desitgin rebran uns sonòmetres i totes les instruccions que necessiten per poder realitzar mesuraments de soroll ambiental.

La idea és que els participants en l’activitat enregistrin dos ambients acústics: un en un punt amb gran concentració de trànsit de vehicles i un altre en una zona més tranquil·la. Fent la comparativa entre els mesuraments, els ciutadans podran prendre consciència sobre una realitat que ens acompanya cada dia: el soroll ambiental de la nostra ciutat.