Cinc empreses, premiades pels esforços i les mesures a favor de la conciliació

21/02/2017 18:28 h

Ajuntament de Barcelona

Conscienciar les empreses de la importància d’afavorir la conciliació laboral és un dels objectius dels poders públics. Per això l’alcaldessa, Ada Colau, ha presidit aquest dimarts, 21 de febrer, el lliurament del premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, un guardó promogut pel comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, que arriba a la cinquena edició.

El premi ha reconegut aquest any cinc empreses pels esforços que han fet a favor de la conciliació laboral i per les mesures que han implantat, com ara la setmana laboral de quatre dies i l’ampliació dels permisos de maternitat i paternitat i la posada en marxa de mesures de compactació horària. Als premis s’havien presentat un total de 31 candidatures, que optaven a quatre guardons de diferents modalitats d’empresa (microempreses i empreses petites, mitjanes i grans) i a una menció especial del jurat.

Durant l’entrega de premis l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit: “És una alegria constatar que cada any hi ha més empreses que aposten per la conciliació i la coresponsabilitat, i també constatar que, cada cop més, les mesures que s’apliquen s’ajusten a les necessitats de les dones i dels homes. Fins i tot van més enllà del que marquen la llei i els convenis col·lectius, que molts cops són insuficients.” Colau ha recordat que, sovint, la ciutadania avantatja les institucions.

L’empresa automobilística SEAT ha rebut el premi a la companyia de més de 250 treballadors per haver adoptat mesures com l’eliminació del fitxatge, la flexibilitat horària d’entrada i la creació d’un centre de salut per als treballadors. El jurat ha subratllat la importància que les mesures a favor de la conciliació laboral estiguin integrades en el conveni col·lectiu.

L’empresa UPCNet, distingida en la categoria d’entre 51 i 250 treballadors, ha estat guardonada pel programa People First, de mesures enfocades a millorar la gestió del temps i la conciliació de la vida personal i familiar. Entre les mesures posades en marxa hi ha la jornada intensiva durant totes les vacances escolars, la jornada intensiva tots els divendres de l’any, la flexibilitat horària d’entrada i sortida, el còmput setmanal i mensual de la jornada de treball i el teletreball. L’empresa també ha ampliat el permís de maternitat (set dies més) i de paternitat (tres dies més).

Eticas Research & Consulting (entre 10 i 50 empleats) ha estat reconeguda per haver implantat una jornada de quatre dies, un horari flexible pactat per a coordinacions cada divendres (d’11.00 a 16.00 hores) i la gestió del temps sense fitxatges.

Saro i Arroyo Solucions de Negoci (menys de 10 treballadors) ha estat guardonada per la flexibilitat de l’horari laboral i durant les vacances, per oferir la possibilitat de reduir l’horari de feina el dia de l’aniversari i per posar en marxa mesures per compactar l’horari (de 8.00 a 15.30 hores), cosa que permet disposar de quatre tardes lliures per millorar la vida personal i familiar.

L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), membre de Nous Usos Socials del Temps (NUST), la xarxa creada per l’Ajuntament el 2006, ha rebut una distinció del jurat per les accions dutes a terme a favor de la conciliació, la integració i la convivència.