Cinc propostes de formació per apropar-vos a l’alimentació sostenible

13/05/2021 10:22 h

Anna Sánchez

Per reforçar les polítiques alimentàries cal desenvolupar primer una tasca formativa. Les administracions públiques amb el suport d’entitats, empreses o organismes publicoprivats estan desenvolupant diversos cursos, seminaris, sessions i formacions. Des de diverses perspectives, s’imparteixen formacions per a empreses relacionades amb l’alimentació sostenible, es posen en comú bones pràctiques o s’aprèn a dissenyar, implementar i dinamitzar projectes agroecològics.

Aquí hi podeu trobar un recull de formacions que s’estan duent a terme actualment:

Curs d’introducció a la dinamització local agroecològica

Formació impulsada per l’AMB i el PEMB, amb formadors que imparteixen el Postgrau en dinamització local agroecològica (UAB). Dirigida al personal tècnic de les administracions públiques de l’àmbit metropolità de Barcelona que treballa en els àmbits agroalimentari, l’ocupació, la promoció econòmica, el desenvolupament local, la planificació territorial i el medi ambient.

La dinamització local agroecològica (DLAe) és una metodologia per donar resposta a l’actual context d’emergència climàtica i crisi sistèmica incidint en els àmbits agroalimentaris, de planificació territorial, la promoció econòmica i el desenvolupament local, entre altres temes. També promou la transició ecològica cap a sistemes alimentaris més justos, sans i sostenibles. Per fer-ho, cal mobilitzar els agents, els recursos i les capacitats de les comunitats locals.

En aquest sentit, el curs permet al personal tècnic de les administracions públiques de l’àmbit metropolità de Barcelona conèixer els fonaments teòrics i metodològics de l’agroecologia, la sobirania alimentària i la dinamització local agroecològica. A més de conèixer les polítiques públiques que s’estan desenvolupant en l’àmbit urbà i metropolità per promoure sistemes alimentaris i comunitats més sanes, justes i sostenibles.

INNOFOOD

Programa promogut per Barcelona Activa i Mercabarna. Dirigit a persones emprenedores en àmbits com ara productes ecològics i de proximitat, la qualitat i la seguretat alimentària, la nutrició i la dietètica, o el no-malbaratament alimentari i la sostenibilitat, i a empreses del sector alimentari de nova creació.

Es tracta d’una formació en temes específics de les empreses del sector alimentari, com ara el model i el desenvolupament de negoci, l’aportació de valor a l’empresa i les principals fonts de finançament.

Col·laboratori

Promogut per la Direcció d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa. Dirigit al personal tècnic municipal (àrees, districtes, equipaments i ens associats) implicat directament o indirectament en projectes sobre alimentació sostenible amb l’objectiu de poder clarificar conceptes, conèixer recursos, referents i experteses dins i fora de l’Ajuntament que permetin desenvolupar o acompanyar amb èxit i de manera més coordinada projectes al territori.

Es configura com un espai de creació i d’intercanvi d’experiències per impulsar diferents sectors, i promoure la reflexió i la sistematització de coneixements a partir de pràctiques i experiències de professionals que formen part dels diversos sectors.

MatchImpulsa. Agroecologia digital

En el context de la celebració d’enguany de la Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, el programa MatchImpulsa +100 incorporarà un itinerari formatiu amb més de 13 hores de formació exclusiva (13/100), vinculades a l’espai d’enxarxament d’agroecologia digital, obertes a projectes que estan treballant en matèria d’alimentació sostenible i que es volen accelerar econòmicament i plataformitzar digitalment.

D’aquesta manera, les empreses participants es beneficiaran d’un programa ad hoc amb experiències inspiradores locals i internacionals que els permetrà, per exemple, conèixer noves solucions i projectes que han sorgit a partir de la Covid-19, però també formar-se per desenvolupar la seva plataformització, apropant-se a la innovació, explorant reptes a l’entorn de la distribució d’aliments i reflexionant sobre el compromís dels projectes, la traçabilitat o les tendències i la venda digital. A més, amb la intenció de crear i consolidar aquest ecosistema el programa MatchImpulsa facilitarà a les persones participants agroecologia digital, sessions d’enxarxament, espais de trobada (6 hores), entre actors de l’àmbit però també amb altres ecosistemes, que volen canalitzar debats i reptes des de la plataformització digital.

Formació per a projectes i organitzacions d’economia social i solidària

La Direcció d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa proposa un conjunt de càpsules formatives de curta durada i gratuïtes creades amb l’objectiu de dotar d’eines les persones emprenedores i organitzacions d’economia social i solidària, i a les persones que vulguin apostar per la generació d’impactes ambientals positius i models organitzatius més democràtics. Es duen a terme en dos formats: monosessió o multisessió.

S’ofereix formació destinada a organitzacions i persones emprenedores. A més, les càpsules estan pensades perquè les complementi de manera individualitzada pel Servei d’Assessorament en Economia Social i Solidària (SAESS).