Ciutat Vella recorda les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil

16/03/2017 14:34 h

Districte Ciutat Vella

Ahir dimecres, 15 de març a la placeta de Manel Ribé, es va celebrar un acte d’homenatge a les 36 persones que el 30 de gener de 1938  van morir a causa del bombardejos de l’aviació feixista italiana, alidada de l’exèrcit franquista. Durant l’acte es va descobrir una nova placa que recorda les víctimes. 

L’acte, convocat sota el títol Memòria, present i futur, va ser un homenatge i alhora una reivindicació de la memòria com a tret fonamental per entendre el passat i per construir el futur.

Els alumnes de l’Escola sant Felip Neri, van llegir textos que recordaven els fets i membres de l’Asociació Altraitalia, van relitzar una acció teatralitzada. Les dues accions van servir per vincular la memòria d’aquells atacs amb la tràgica realitat dels atacs aeris que actualment pateix la població civil en les guerres que s’estan produint.

La senyora Lola Obiols, veïna i testimoni directe dels bombardejos  va descobrir la placa i va explicar que l’acte d’ahir,  que ella havia reivindicat durant anys, servia per reparar la memòria d’unes víctimes injustament oblidades.

La Regidora del Districte, Gala Pin, que l’acte es dedicava ‘als que van morir i van haver de viure amb el dolor de la pèrdua.’

Ciutat Vella castigada pels bombardejos

Durant la guerra civil, Barcelona es va convertir en el camp de proves dels bombardejos sobre població civil que anys més tard, durant la II Guerra Mundial, es van fer de forma generalitzada. Entre el març del 1937 i el gener del 1939, l’aviació feixista italiana, aliada de l’exèrcit franquista, va realitzar 385 atacs aeris contra la ciutat, causant un número aproximat de 3000 víctimes.El barri Gòtic va patir alguns dels bombardejos més brutals de la Guerra Civil realitzats per part de l’aviació feixista italiana.    

El barris de Ciutat Vella van sofrir intensament aquells bombardejos. La Barceloneta, per la seva especial ubicació al costat del Port es va convertir en un objectiu estratègic, i el nucli antic, els carrers de l’entorn de la Catedral, també van patir atacs aeris intensos.

L’acte va estar impulsat per la Taula de Memòria Històrica i democràtica de Ciutat Vella, que té com objectiu dur a terme accions per recuperar, preservar, difondre i dignificar la Memòria Històrica del Districte