Com ha valorat el veïnat la gestió i els serveis municipals durant la pandèmia?

L’edició del 2020 de l’Enquesta de serveis públics s’emmarca en un context extraordinari de pandèmia. La ciutadania puntua amb un 7,3 la satisfacció de viure a Barcelona, i aprova els 26 serveis municipals avaluats, excepte l’aparcament. Els veïns i veïnes han valorat amb un 5,7 la gestió municipal. L’enquesta ha detectat un creixement del nombre de persones que preferirien viure fora de la ciutat, una tendència comuna en moltes ciutats espanyoles i europees identificada durant la crisi de la covid-19.

29/03/2021 15:45 h

Ajuntament de Barcelona

Gestió municipal

L’Enquesta de serveis municipals 2020 evidencia un lleu descens de la valoració ciutadana de la gestió municipal. Els veïns i veïnes l’han puntuat amb un 5,7, cinc dècimes menys que l’any anterior. La puntuació atorgada al consistori, però, continua sent superior a l’atorgada per la ciutadania a la Generalitat (5,3) i al Govern de l’Estat (4,5).

Serveis municipals

La majoria dels 26 serveis municipals avaluats han obtingut una puntuació de notable per part dels barcelonins i barcelonines, i només un ha suspès, l’aparcament, amb un 4. Es mantenen com a serveis més ben valorats el cos de Bombers de Barcelona (8,2), les biblioteques (7,7), els mercats municipals (7,4) i els centres cívics (7,4).

Problemes principals de la ciutat

La inseguretat és el problema principal de la ciutat per a un 17,7% dels enquestats, seguit de les dificultats per accedir a un habitatge (7,6%) i de la covid-19 (7,5). Altres problemes destacats per la ciutadania són l’atur i les condicions de treball (7,1%), la neteja (68%), la circulació (5,5%) i la contaminació (4,9%).

Percepció ciutadana

Més de la meitat dels enquestats creuen que en el darrer any la situació a la ciutat ha empitjorat (59,2%), un 14,3% pensa que la situació s’ha mantingut i un 22,4% opina que ha millorat. De cara el futur, hi ha més optimisme en la majoria dels ciutadans, un 53,8% espera que la situació millorarà.

Viure fora de la ciutat

Com en moltes ciutats espanyoles i europees en el marc de la pandèmia, a Barcelona ha passat d’un 15,5% (el 2017) a un 30% el nombre de barcelonins que preferirien viure fora de la ciutat. És una tendència global i les causes principals detectades podrien ser els mesos de confinament i les mesures de prevenció de la covid-19. Ho analitza l’informe “Covid i tendències urbanes”, elaborat ad hoc per l’Oficina Municipal de Dades, que es pot consultar en aquest enllaç

La principal eina demoscòpica municipal

L’Enquesta de serveis municipals es realitza anualment a 6.000 veïns i veïnes de la ciutat i és l’eina principal de l’Ajuntament de Barcelona per recollir l’opinió de la ciutadania respecte a temes rellevants de la ciutat, els barris i la gestió municipal. L’edició del 2020 es va realitzar a la tardor, durant la segona onada de la covid-19.

 

 

Etiquetes associades a la notícia