Com podem estalviar energia a casa?

16/08/2019 17:16 h

Ajuntament de Barcelona

L’estalvi d’energia és cada cop més necessari. El canvi cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic pot començar a cada llar.

La millor manera d’aconseguir reduir el consum d’energia és aplicant mesures d’estalvi a diferents nivells. Algunes es poden dur a terme específicament a l’estiu, mentre que d’altres son vàlides durant tots els mesos de l’any.

Una manera bàsica d’estalviar seria fent un ús racional dels equipaments energètics que tenim a la llar. Aquesta mesura no suposa cap inversió, ja que consisteix a optimitzar l’ús dels equips que tenim a casa, i això permet reduir els consums i millorar el rendiment.

En aquest sentit, es poden portar a terme accions d’estalvi relacionades amb els electrodomèstics, el sistema de calefacció, a la cuina o amb la gestió de l’aigua. Aquestes son algunes de les mesures generals que es poden aplicar.

A la nevera:

o   Optimitzar el temps i nombre de vegades que s’obre la nevera.

o   Netejar periòdicament la part posterior, i assegurar que estigui com a mínim 5 centímetres separada de la paret per facilitar la ventilació.

o   Regular el termòstat per evitar que refredi més del necessari. El congelador s’ha de regular a -18ºC i la nevera a 6ºC

o   Netejar i descongelar un cop l’any la nevera i el congelador, o quan detectem que es forma gel, per fomentar que treballi en les condicions més òptimes.

Als sistemes de calefacció:

o   Si és caldera de gas: purgar els radiadors periòdicament per evitar que hi hagi aire a la instal·lació, ajustar el termòstat entre 18 i 21ºC per tenir unes condicions òptimes de confort.

o   Si són radiadors o estufes elèctriques: regular la temperatura del termòstat entre 18 i 21ºC, afegir temporitzadors als radiadors per assegurar que funcionin només les hores que siguin necessàries i posar-los sota les finestres o a les parets més fredes de la llar (les que es troben en contacte amb l’exterior).

Amb els sistemes de cuina:

o   Si és cuina a gas: Utilitzar sempre un foc que sigui més petit que la cassola o paella que s’hi col·loca a sobre.

o   Si és cuina vitroceràmica o el forn: Apagar el fogó o el forn abans de finalitzar la cocció per aprofitar la calor residual que se’n desprèn.

Regulació de l’ús dels equips:

o   Eliminar els consums fantasmes dels Stand By dels equips electrònics utilitzant una base amb interruptor per poder desconnectar els equips.

o   Desconnectar els electrodomèstics quan no s’estan fent servir: cafetera, torradora, escalfador d’aigua, etcètera.

o   Apagar la il·luminació de les habitacions on no es tingui presència (per exemple apagar el llum de la cuina després de cuinar mentre es va a dinar al menjador).

Per a l’estalvi d’aigua:

o   Recollir l’aigua freda que surt de la dutxa abans que s’escalfi i aprofitar-la per fregar.

o   Si no es té cisterna de doble descàrrega al lavabo, col·locar una ampolla dins de la cisterna per reduir el consum d’aigua en cada ús.

o   Reduir el temps d’ús a la dutxa.

o   Regular la temperatura de l’aigua calenta de la caldera, per evitar que s’escalfi a més temperatura de la que realment fem servir després. Normalment la temperatura màxima de la dutxa sol ser 38ºC.

 

Mesures específiques per aplicar durant l’estiu

Segons explica Raquel Rodríguez, Coordinadora Especialista en Drets Energètics dels Punts d’Assessorament Energètic de Barcelona, hi ha diverses mesures que es poden aplicar específicament durant l’estiu de cara a estalviar energia. Algunes son tant senzilles com tancar finestres durant el dia per evitar l’entrada d’aire calent.

Per això cal utilitzar les persianes exteriors o interiors, baixant-les en hores de sol directe per evitar que la llar s’escalfi durant el dia. En el moment que baixa la incidència del sol, es poden  obrir totes les finestres per assegurar una bona ventilació creuada.

En el cas que no sigui suficient amb les persianes, es pot considerar la possibilitat d’instal·lar un porticó sobre les finestres per reduir la incidència del sol i col·locar làmines tèrmiques que redueixen l’entrada de llum i, per tant, de calor. Són interessants sobretot per a les cases d’estiueig.

 

Instal·lar material per reduir la demanda energètica

“Una altra forma d’estalviar a la llar és instal·lar material que permeti reduir la demanda energètica necessària per mantenir una situació de confort tèrmic a casa”, apunta Rodríguez.

Segons l’especialista, alguns dels materials que es fan servir són els temporitzadors pels termos elèctrics, i les bases amb interruptors per apagar tots els equips que no s’utilitzen. També es poden emprar bombetes de baix consum o LEDS que tenen una potència elèctrica inferior a les bombetes convencionals, virets per a la finestra i per a les portes que redueixin les infiltracions d’aire, entre d’altres.

També es poden optimitzar les factures dels subministraments energètics contractant tarifes més adequades al consum que es tingui a la llar. Per exemple, aplicant la tarifa de discriminació horària sobre la factura d’electricitat, que permet estalviar fins a un 40% del cost de la factura. A més, es poden adequar els trams contractats a la factura d’aigua ajustant-los en funció de la gent que està empadronada a la llar.

 

Substituir els equips per altres més eficients

Per últim, una manera per estalviar energia és substituir els equips consumidors que ja es tinguin a la llar per altres que siguin més eficients o presentin un major rendiment, a mesura que es vagin espatllant.

A l’hora de comprar un nou equip, cal tenir en compte els criteris d’eficiència que presenten, com seria el cas d’instal·lar il·luminació de baix consum o comprar electrodomèstics d’alta eficiència. Aquests equips requereixen un consum energètic inferior per donar el mateix resultat, i això fa que es redueixi la despesa.

 

L’auditoria energètica

En alguns casos es pot optar per una auditoria energètica. És recomanable realitzar-la quan es detecta un consum energètic molt elevat a les factures d’una llar, i aquest no es pot justificar parlant amb les persones que hi viuen.

En aquest cas es planteja visitar la casa per analitzar tots els equips consumidors d’energia que hi ha, i poder determinar l’ús que se’n fa de cada un, per entendre si els consums que es donen són reals o hi ha alguna problemàtica associada.

 

Actituds sostenibles: necessàries per estalviar energia

Cal prendre consciència que tot ús energètic té un cost econòmic i ambiental associat.  “És necessari implicar a totes les persones que viuen a la llar, siguin grans o petites, per poder treballar de forma conjunta cap a un mateix objectiu”, sentencia Rodríguez.

A partir d’aquí, implementar mesures d’estalvi serà fàcil, efectiu i es podrà veure la reducció de la despesa energètica a mesura que passen els mesos.

És important contractar el subministrament elèctric per a la llar amb una comercialitzadora que asseguri que l’energia és d’origen renovable.