Combatre la desinformació per garantir els drets sexuals i reproductius

03/03/2017 16:30 h

Redacció

La campanya “L’avortament: una opció i també un dret” és el primer pas concret per aplicar l’Estratègia compartida de salut sexual i reproductiva de Barcelona, que posa l’accent en la prevenció d’infeccions de transmissió sexual, dels embarassos no desitjats i de la violència sexual.

L’objectiu primer de la campanya és recordar que l’avortament és una decisió pròpia fins a la catorzena setmana de gestació —període que pot ser ampliat per causes mèdiques—, però també pretén donar suport legal, emocional i sanitari a les menors d’edat, tenint en compte que aquest col·lectiu necessita autorització dels pares o tutors per poder avortar.

L’estratègia compartida s’ha dissenyat conjuntament entre l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i diverses entitats socials i científiques. És una eina clau perquè la ciutadania pugui gaudir de forma efectiva dels drets sexuals i reproductius i ha estat fruit de les aportacions de personal professional de l’àmbit de la promoció de la salut, la prevenció i l’atenció, des d’una perspectiva de gènere. L’estratègia pretén millorar la cobertura i la qualitat de l’educació afectivosexual al llarg de totes les etapes educatives i inclou atenció personalitzada durant l’adolescència. Les mesures previstes prioritzaran els barris i els grups poblacionals més vulnerables.

Durant la primera jornada de treball, titulada “Garantim drets, concretem respostes”, s’han establert línies compartides entre les diverses entitats que hi participen i hi han assistit al voltant de 220 professionals. També en el marc de la jornada s’ha presentat la campanya “L’avortament: una opció i també un dret”, que preveu la distribució de material informatiu a centres d’atenció sanitària, a la infància i l’adolescència, a les dones i a la diversitat, entre altres.

La campanya té com a punt de partida la identificació d’una manca d’informació notable entre la població jove. La font principal és el sondeig que l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) i el Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) van acabar a l’octubre i, segons el qual, el 80% de les barcelonines d’entre 14 i 30 anys no saben que l’avortament és una prestació gratuïta i universal inclosa dins la cartera de serveis de la sanitat pública. La meitat desconeixen que avortar és una decisió pròpia, malgrat que la llei 2/2010 estableix que qualsevol dona pot avortar lliurement durant les primeres 14 setmanes de gestació, i durant les primeres 22 per causes mèdiques. Més enllà de les 22 setmanes, la llei preveu l’avortament en cas de detectar anomalies que facin incompatible la vida del fetus.

Desigualtat i desinformació

Només el 34% de les dones entrevistades al sondeig saben que les menors d’edat han de tenir consentiment informat per poder interrompre l’embaràs de manera voluntària. “L’objectiu és revertir aquest desconeixement amb una informació clara i concisa”, ha subratllat durant la presentació de la campanya la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. “Els últims canvis legislatius pel que fa a l’avortament poden haver contribuït a generar aquest desconeixement i no ens ajuden a assolir el repte de millorar la salut sexual i reproductiva”, ha afegit la comissionada de Salut de l’Ajuntament, Gemma Tarafa.

Les estadístiques demostren una clara desigualtat socioeconòmica. Tot i que la taxa d’embarassos de la ciutat és de 19,1 casos per cada 1.000 dones d’entre 15 i 19 anys, en el cas del districte de Ciutat Vella creix fins als 26,3 casos i a Nou Barris fins als 29,2. Una altra dada a tenir en compte és que l’11,6% dels joves no fan servir cap mètode contraceptiu en les seves relacions sexuals i un de cada tres ha utilitzat alguna vegada la píndola del dia després.

La campanya recorda que les menors d’edat poden rebre atenció als quatre centres específics d’atenció a la salut sexual i reproductiva per a joves de menys de 18 anys, ubicats als centres d’atenció primària Manso, Pare Claret i Sant Andreu i al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS), al carrer de la Granja.

El Ple municipal va aprovar el novembre del 2015 una declaració institucional que rebutja l’última reforma legal del Govern de l’Estat i insta el consistori a garantir la informació i l’assessorament legal, mèdic i psicològic a totes les dones, en especial a les de 16 a 18 anys, a fi de garantir l’exercici del seu dret a l’avortament.