Comença la campanya de prevenció d’incendis al parc de Collserola

A l’estiu augmenta el nombre de visitants al parc i el nivell de risc d’incendi és més alt. A la campanya passada es van produir nou incendis forestals, que van afectar més de 0,2 hectàrees de terreny.

07/06/2021 12:22 h

Ajuntament de Barcelona

Com cada any a l’estiu, s’ha activat un dispositiu dels Bombers de Barcelona per realitzar tasques preventives contra incendis a les zones del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat, un total de gairebé 1.800 hectàrees pertanyents als districtes de les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. La campanya estarà activa fins a mitjan setembre.

A finals del mes d’abril ja es va iniciar la precampanya forestal, i el 28 de maig es va posar en marxa el Parc de Bombers de Vallvidrera per tal d’obtenir un accés ràpid a la zona forestal i reduir el temps de resposta en cas d’incendi. Durant aquests mesos, els bombers ja han dut a terme actuacions de prevenció, que ara s’amplien al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

Les tasques preventives de la campanya es duran a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es faran recorreguts diaris:

  • Parc de Vallvidrera, entre la zona del turó del Forat del Vent i la carretera de Santa Creu d’Olorda.
  • Parcs de la Vall d’Hebron i l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

Els dispositius desplegats faran dos tipus d’actuacions permanents:

  • Reconeixements i recorreguts diaris: reconeixement dels accessos, identificació dels camins i comprovació del seu estat i revisió dels recursos hidratants d’incendis.
  • Reguardes preventives, que s’activen d’acord amb les alertes prèvies decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius i s’instal·len punts fixos de vigilància durant les hores de més risc d’incendi.

Es realitzaran simulacres a la zona forestal, i la Guàrdia Urbana també activarà un dispositiu a les zones forestals dels districtes implicats, amb patrullatges preventius als barris de muntanya, en torns diürns i nocturns.

Aquest any, a més, l’Ajuntament ha engegat una campanya de comunicació dirigida a les persones que resideixen a les zones forestals o les visiten per tal d’incidir en la col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i fer un bon ús de l’entorn, a més d’explicar com actuar en cas d’incendi forestal.

Com protegir-nos dels incendis forestals?

La majoria d’ignicions que es donen a Collserola són d’origen antròpic, és a dir, degudes a activitats humanes. La nostra implicació i les nostres actuacions en l’estada al medi forestal són, per tant, clau per evitar l’aparició d’incendis forestals:

  • No s’ha de llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
  • Està prohibit, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, realitzar treballs forestals o actuacions que puguin generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de realitzar una barbacoa, cal recollir les cendres adequadament.
  • Cal col·locar mataguspires a les xemeneies.
  • No s’ha de deixar cap tipus de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.

Consulteu aquí què cal fer en cas d’incendi forestal o com cuidar l’entorn de casa nostra en cas que visqueu en zones pròximes al bosc.