Comença la fase decisòria dels pressupostos participatius

Entre el 22 de març i el 5 d’abril, el veïnat podrà començar a prioritzar entre els 91 projectes d’inversió presentats al Districte de Sant Andreu per la pròpia ciutadania en el marc dels pressupostos participatius del mandat.

22/03/2021 09:53 h

Districte Sant Andreu

D’aquesta fase en sortiran els 20 projectes que s’impulsaran al territori (com a cada districte, sumant un total de 200 al conjunt de la ciutat), que seran els que sotmetran a la votació definitiva que tindrà lloc al mes de juny. La dotació a tots els barris de Sant Andreu ascendirà a 3 milions d’euros i suposaran el 10% dels 30 milions globals dels pressupostos municipals fins al final del mandat.

Podran participar a la priorització totes les persones de 14 anys o més empadronades a Barcelona que podran emetre fins a deu suports, sense limitació territorial, a través de la plataforma Decidim.Barcelona. Les propostes que han arribat a aquesta fase formen part de les gairebé 2.000 que la ciutadania va presentar i que compleixen amb els requisits de la convocatòria. És a dir, són tots projectes d’inversió, sense despesa corrent associada (com podria ser manteniment o recursos humans addicionals), que no estan ja en execució, que són competència municipal i respecten els topalls econòmics previstos, entre d’altres.

Coneix els projectes al Districte de Sant Andreu

La gran majoria de les propostes responen a la millora de l’entorn i l’espai urbà, amb la pacificació i remodelació de carrers i l’actuació sobre el verd com a categories destacades. Alhora, dins de l’àmbit de l’espai públic, cal assenyalar també la varietat d’intervencions proposades en entorns escolars, mobilitat i xarxa ciclista o mobiliari urbà. Entre d’altres, al Districte s’han presentat propostes per impulsar l’espai amic de l’escola Ramón Llull, desenvolupar horts urbans a la zona de Casernes, millorar l’espai d’estudi i remodelar la biblioteca del Bon Pastor, garantir l’accessibilitat auditiva als espais públics, l’ampliació i millora de l’espai per a gossos al parc de la Pegaso, i molts més que podeu consultar aquí.

Les diferents propostes han sortit de la implicació de la ciutadania, ja sigui a través dels consells de barri o de taules sectorials que permeten debatre sobre les necessitats més imminents pel que fa a l’ús de serveis públics. Tota la informació s’ha bolcat a la plataforma Decidim Barcelona i és a través d’aquest aplicatiu on es podrà seguir tot el procediment.

Acompanyament municipal per a la redacció dels projectes tècnics

Un cop finalitzada la fase de priorització, entre el 6 d’abril i el 7 de maig, els equips tècnics municipals acompanyaran els 200 projectes finalistes per tal de concretar i desenvolupar els projectes tècnics, acabar de condicionar les propostes sempre que sigui necessari, i ajustar l’execució, actuació i el pressupost de la forma més realista possible. D’aquesta manera, quan tingui lloc la votació definitiva, els projectes que acabin seleccionats podran tirar-se endavant amb tota la seguretat tècnica necessària.

Els 30 milions d’euros destinats als pressupostos participatius s’han repartit de manera equitativa entre els 10 districtes de Barcelona. Així, el 50% s’ha repartit a parts iguals entre els 10 districtes, i el 50% restant s’ha distribuït segons quatre criteris demogràfics i socioeconòmics tals com la població, la renda familiar disponible, la densitat neta, l’esperança de vida i la superfície.

Alhora, a fi de garantir l’equilibri territorial també entre els barris d’un mateix districte, s’ha establert un mecanisme per garantir que passin a la fase de votació projectes d’un nombre mínim de barris a cada districte.

A la fase de votació, que tindrà lloc el mes de juny, cada persona podrà votar els projectes de dos districtes, aquell on estigui empadronat i un de la seva elecció, podent votar tants projectes com consideri, fins a exhaurir el pressupost assignat als respectius districtes.