Revocada la Medalla d’Or de la Ciutat a Joan Carles I

El Ple del Consell Municipal ha aprovat definitivament la retirada de la Medalla d’Or de la Ciutat al rei emèrit Joan Carles I. Els grups municipals de BComú, ERC i J×Cat han votat a favor de la revocació de la medalla, mentre que els del PSC, Cs, el PP i BCN Canvi han votat en contra de la iniciativa. A l’informe justificatiu per a la retirada de la medalla, inclòs a l’expedient, es destaquen diverses polèmiques acumulades durant els darrers anys, com ara la participació del rei emèrit en una cacera d’elefants a Botswana l’any 2012.

19/10/2020 20:30 h

Ajuntament de Barcelona

Els fets destacats en l’informe posen en qüestió la integritat ètica i moral de Joan Carles I com a ciutadà i com a servidor públic, la integritat de les seves accions mentre disposava dels privilegis associats al càrrec, la gestió dels pressupostos públics que li eren assignats i la transparència i la coherència entre el seu discurs públic i les seves accions.

A la cacera d’elefants cal sumar-hi la renúncia de l’actual rei d’Espanya, Felip VI, a l’herència del seu pare i la retirada de l’assignació econòmica a Joan Carles I com a mesura de distanciament de qualsevol operació econòmica que pogués qüestionar la legitimitat i l’ètica de la Corona. A aquests fets també s’hi afegeix la marxa del rei emèrit, de manera opaca, al règim totalitari dels Emirats Àrabs Units.

Per aquests motius, l’informe conclou que els comportaments del rei emèrit no atenen al principi d’exemplaritat i estímul per a la realització d’accions que comporten un benefici per a la comunitat que representen els honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona.

El Reglament d’honors i distincions

La retirada de la Medalla d’Or de la Ciutat està regulada pel Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona, que indica que les medalles i els títols poden revocar-se “si les persones que en són titulars fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió, o que si els haguessin fet en el temps de l’atorgament no l’haguessin permès”.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades