“Comencen les nostres festes amb alegria, orgull i dignitat” - Pregó de la Mercè 2021

Amb el pregó que l’activista feminista i líder veïnal Custodia Moreno ha llegit al Saló de Cent, ha començat la Mercè 2021, que tindrà lloc fins al 26 de setembre amb més de cinc-centes activitats entre espectacles, concerts i propostes de cultura popular.

23/09/2021 21:00 h

Ajuntament de Barcelona

Custodia Moreno és infermera de professió i ha destacat pel seu compromís amb una societat més igualitària i justa. Nascuda a Granada l’any 1943 i establerta a Catalunya amb la seva família el 1947, va tenir molt a veure, entre d’altres lluites, amb la desaparició dels nuclis de barraques del Carmel i Can Baró, i ha destacat per la implicació en l’educació sexual de les dones i la defensa de la igualtat.

En el seu pregó ha enllaçat les lluites veïnals del segle passat amb les lluites veïnals actuals i ha demanat a totes les persones amb capacitat de canviar les coses que siguin agosarades i utòpiques per aconseguir un món millor i més just. Algunes frases destacades del pregó han sigut les següents:

“Encoratjo els que teniu llocs de feina on preneu decisions que puguin ajudar a canviar les coses, no només els polítics, també la societat civil, a ser valents, agosarats, utòpics. Queden encara moltes utopies per dur a terme”.  

“La democràcia és quelcom més que votar cada quatre anys. El dret i el deure de governar el tenen els nostres representants polítics quan són escollits democràticament, però el dret al control de la gestió pertany a la ciutadania, participant de manera directa”.

“Arribar a aquesta ciutat va ser com arribar a un petit oasi d’oportunitats al mig del desert. Aquesta terra, per la qual sento afecte i agraïment, no ens ha regalat res, però ens ha donat l’oportunitat d’arribar allà on la nostra capacitat ens ha permès”.

L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en el seu discurs ha recordat que enguany se celebra el 150è aniversari de l’inici de la festivitat de la Mercè. L’alcaldessa, que ha posat l’èmfasi en la importància de la cultura i ha recordat la figura de Jordi Fàbregas, un dels grans artífexs del format actual de la Mercè, que va morir a principis d’any, ha demanat encarar el futur “amb optimisme i confiança” i ha manifestat “l’orgull” que pot sentir la ciutat pel conjunt d’iniciatives solidàries i anònimes que s’han posat en marxa durant aquests mesos de pandèmia.

Tota la informació de la Mercè 2021 a barcelona.cat/lamerce.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades