Neix el rec, el projecte pilot de la moneda ciutadana

Al maig es posarà en marxa als deu barris de l'eix Besòs, el rec (recurs econòmic ciutadà), una moneda digital que té paritat amb l’euro, concebuda per dinamitzar el comerç i els serveis de proximitat del territori i promoure un consum ciutadà més conscient.

06/04/2018 08:38 h

Ajuntament de Barcelona

Actualment, s’estan oferint sessions informatives per a les associacions de comerciants dels deu barris de l’eix Besòs perquè s’hi adhereixin i acceptin el rec (recurs econòmic ciutadà) com a moneda de pagament dels seus productes i serveis.

L’ús de la moneda en aquest àmbit local permetrà que els diners circulin dins del territori, s’enforteixi així el comerç de proximitat existent, s’incentivi l’obertura de nous comerços i es consolidin les xarxes associatives que redunden en una millora de la vida de les veïnes i els veïns.

Els detalls del rec

Tothom podrà disposar de la moneda digital per a les compres quotidianes al barri. Els primers usuaris seran les 1.000 famílies beneficiàries de la renda municipal d’inclusió, que rebran una quarta part de l’ajut en recs, tal com se’ls va informar en el moment de sol·licitar-lo.

El rec s’utilitzarà mitjançant una aplicació mòbil que estarà disponible a mitjan maig, o amb una targeta amb un codi QR. Un cop fet el registre i carregat l’import que es desitgi en recs, es podrà consumir i pagar de forma instantània, fàcil i sense cap cost afegit.

El projecte el lidera en aquesta primera fase l’associació d’innovació social Novact, juntament amb entitats comercials i socials de l’eix Besòs i amb el suport de l’Ajuntament.

La voluntat és, de cara al futur, cedir la gestió a la Taula pel Canvi, una organització integrada per entitats, comerciants i representants de l’Ajuntament i dels districtes, de la qual recentment s’ha constituït el grup promotor.

Més informació