Conèixer els drets dels infants a través del cinema

20/11/2015 08:01 h

Max Ledo

El Cicle de Cinema i Drets dels Infants consisteix en unes jornades en què alumnes de totes les edats utilitzen el cinema com a mitjà per aprendre quins són els seus drets. La projecció de les pel·lícules s’acompanya de diferents sessions a l’escola en què es parla i es reflexiona sobre els films i el que hi han après els alumnes.

Amb el Cicle de Cinema i Drets dels Infants, que promou l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Àrea de Drets Socials, es pretén fomentar el diàleg, tant en centres educatius com en l’àmbit familiar, així com fer difusió dels drets que tenen tots els infants i dels valors socials i humans de convivència. En aquest sentit, Glòria Martínez, responsable del cicle, ha explicat: “El que volem aconseguir és la sensibilització dels infants envers els seus drets per generar una societat més solidària, més cooperativa i més receptiva.”

El cicle consisteix en unes jornades en què alumnes d’educació infantil, de primària i d’ESO van al cinema a veure pel·lícules relacionades amb l’eix de programació escollit. Enguany el lema és “Educar per viure”, i hi té un paper destacat el dret a l’educació. En total hi participen voluntàriament 48 escoles de la ciutat, que, tant abans com després de veure els films, treballen i reflexionen a classe sobre el que han après.

Cada pel·lícula va acompanyada d’una guia metodològica, que inclou una proposta d’activitat per dur-la a terme a l’aula. També hi ha propostes per a les famílies, ja que el cicle continua en horari no lectiu, per tal que les reflexions també es puguin realitzar en l’àmbit familiar.

El 20 de novembre, Dia Internacional dels Drets dels Infants.

L’ONU celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants el 20 de novembre, en commemoració de l’aprovació de la Declaració dels Drets dels Infants, l’any 1959, i de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el 1989. És un dia per reivindicar i fomentar el benestar i els drets dels nens del món i per impulsar el reconeixement dels drets a la salut, l’educació, la protecció i la millora de la qualitat de vida, entre altres.

L’Ajuntament celebra diferents actes

Amb motiu del Dia Internacional dels Drets dels Infants, l’Ajuntament de Barcelona té previstos diferents actes, com el que tindrà lloc a les 17.00 hores al Centre Cívic Can Felipa, al Poblenou, en què es projectaran uns vídeos realitzats pels alumnes de l’Institut Quatre Cantons contra els tòpics sobre el dret a l’educació, en el marc d’una experiència de l’Aprenentatge Servei (APS) organitzada per la Xarxa dels Drets dels Infants. Hi assistirà la regidora de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. També al Poblenou, en aquest cas al Casino L’Aliança, s’hi celebrarà el concert solidari “Somnis somiats, alça la veu per a la infància”, a partir de les 20.30 hores.