Contra el maltractament a les persones grans, bon tracte

El maltractament a les persones grans existeix, en diferents formes i àmbits, tant per una acció única o repetida com per falta de resposta apropiada; per un acte o omissió que pateix una persona gran i que vulnera la seva integritat física, psíquica, sexual o econòmica, o el principi d’autonomia o un dret fonamental d’aquest individu. Amb la intenció d’aplegar tota la informació perquè la gent gran i les persones del seu entorn sàpiguen identificar si són víctimes de maltractament i quins recursos tenen a l’abast, s’ha creat una nova pàgina web.

24/12/2018 10:34 h

Ajuntament de Barcelona

A barcelona.cat/bontractegentgran es pot trobar tota la informació sobre què és el maltractament a les persones grans, quins tipus de maltractament existeixen i quins perfils de persones poden causar-los, així com una llista dels diferents indicadors d’alerta i indicacions d’on adreçar-se en cas de patir-ne o identificar-los, a més d’un seguit de mesures que ajuden a promoure el bon tracte.

El maltractament a les persones grans és una realitat molt poc visible. Sovint es produeix en l’espai personal i íntim de la persona, fet que en dificulta la detecció i la posterior denúncia. Tot i així, els centres de serveis socials de la ciutat van recollir l’any 2017 fins a 112 casos en què persones de més de 65 anys van ser ateses al llarg de l’any perquè havien patit algun tipus de maltractament.

Una part d’aquests maltractaments es fonamenten en estereotips vinculats a l’edat que donen pas a prejudicis que poden arribar a causar desigualtats, discriminacions i fins i tot maltractaments si no es contraresten.

Més coordinació, prevenció i impuls al bon tracte

Barcelona, membre de la Xarxa Internacional de Ciutats Amigables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), treballa per combatre els factors de risc del maltractament a les persones grans, alguns dels quals són les situacions de dependència, de pobresa, l’aïllament social i el fet de ser dona, amb programes com Radars, que s’estendrà a 53 barris de la ciutat; Vincles, amb prop d’un miler de persones usuàries; “Baixem al carrer”, o “Àpats en companyia”, que fomenten les relacions d’aquestes persones amb el seu àmbit familiar, institucional i comunitari.

L’Estratègia sobre canvi demogràfic i envelliment inclou com a objectiu els drets, el bon tracte i la prevenció de maltractaments, i partint del Protocol d’actuació davant el maltractament de les persones grans, el mes de juny es va signar el conveni entre l’Ajuntament i el Consorci Sanitari de Barcelona per facilitar que els professionals de l’àmbit sanitari i social col·laborin durant el procés de detecció, valoració i intervenció en situacions de maltractament de les persones grans.

També s’ha ampliat el Servei de Teleassistència Municipal fins a les 96.000 persones, i el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) ha arribat a les 20.000 persones usuàries. Altres programes com el Respir Plus s’orienten a cuidar les persones cuidadores.

Etiquetes associades a la notícia