Cap de setmana: “L’art irreductible” a la Model, festa major i festivals de cinema

La segona meitat de novembre arriba carregada d’art i festa major. Les creacions artístiques de persones privades de llibertat vestiran les cel·les de la Model. Mentrestant, el barri de la Sagrera omplirà d’activitats els carrers per celebrar la festa major, i algunes de les millors obres del setè art seran presents en quatre festivals cinematogràfics dins de la ciutat. Aquest cap de setmana, escollir un sol pla es convertirà en tot un repte!

15/11/2018 20:55 h

Ajuntament de Barcelona

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

La Model esdevé un espai artístic atípic i recupera l’expressió de l’art brut per defensar la integració social de persones que conviuen amb les malalties mentals, lluitant contra l’estigma que pateixen.

L’antiga presó ens presenta “L’art irreductible. Miratges de l’art brut”, amb un dels fenòmens artístics més rellevants del segle XX i la seva evolució fins avui. L’art brut és un concepte que es va encunyar durant els anys quaranta per definir les creacions artístiques realitzades en centres psiquiàtrics, presons o espais d’aïllament. El projecte explora aquesta expressió artística per mitjà de material gràfic i documentació històrica de dues institucions: d’una banda, la mateixa presó Model, i de l’altra, el Frenopàtic de les Corts i les seves col·leccions mèdiques, amb obres de pacients.

A més, l’exposició mostrarà l’obra participativa Mil caps, creada per un col·lectiu de persones que conviuen amb trastorns mentals de l’Hospital de Mataró, AlterArte, el Centre d’Higiene Mental de les Corts i alumnes de batxillerat de diversos centres de Mataró.

L’exposició oferirà visites guiades i es podrà visitar fins al 17 de febrer de 2019 a l’Espai Memorial de la Model.

La Sagrera, de festa

Els veïns i les veïnes del barri de la Sagrera estan de festa major, i el pregó marca l’inici d’un ventall d’activitats per a petits i grans que s’estendrà durant dos caps de setmana.

Durant el primer cap de setmana, les competicions de jocs de taula, l’esport, les tradicions i els àpats populars, l’espectacle i la música per a tots els gustos prenen el protagonisme per no deixar ni una estona d’avorriment al barri.

Consulteu l’extensa programació que la comissió de festes de la Sagrera i el gran teixit social del barri han preparat per a aquest any aquí.

Un cap de setmana de cine!

Fins a quatre festivals audiovisuals tenen lloc aquest cap de setmana a la ciutat. Voleu saber quins? Llums, càmera i acció!

Al barri de Sants se celebra la 30a edició de la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, un esdeveniment que ja és tradició i que enguany presenta curtmetratges de nous realitzadors, pel·lícules recents, llargmetratges fora dels circuits comercials, pel·lícules d’autor, sessions de gore i projeccions freak. Des del dia 12 i fins dissabte, veniu a gaudir del millor cinema… de por? Tota la informació, aquí.

El Festival de Cinema Independent L’Alternativa arriba a la 25a edició, i des del dilluns posa a disposició dels espectadors una mostra de les millors peces del cinema independent més recent, que es podran gaudir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El projecte inclou, a més, la secció Hall, en què s’oferirà una programació gratuïta i diversa, amb projeccions, actuacions i debats al vestíbul del CCCB.

Més de cent pel·lícules de tots els gèneres i temes us esperen al festival independent de temàtica social més antic d’Espanya. El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona torna a denunciar les situacions d’explotació i d’injustícia que sofreixen les persones i comunitats d’arreu del món. Del 15 al 23 de novembre, als Cinemes Texas i al Cinema Maldà. Tota la informació la trobareu aquí.

L’art audiovisual amb vinculació a la ciutat i d’artistes locals té cabuda dins del Loop Barcelona Festival, un esdeveniment interdisciplinari que fuig de la tradició per incloure propostes situades a la cruïlla de les arts visuals, les arts performatives i el teatre. Fins al 22 de novembre.

Etiquetes associades a la notícia