La festa major de la Barceloneta ja és aquí

‘Senyor rector, volem el canó!’ Si un cant hagués de definir la festa major de la Barceloneta, seria aquest. Al barri hi ha la tradició de treure a passejar un canó festiu que dispara caramels, cosa que el converteix en l’element més popular i esperat per la mainada. L’encarregat de disparar-lo és un veí disfressat de general napoleònic que, quan fa baixar l’espasa que duu a la mà, fa esclatar el giny. És llavors quan els assistents fan veure que cauen abatuts i arrepleguen les llaminadures.

La festa grossa d’aquest barri mariner de la ciutat se celebra amb motiu de Sant Miquel, a qui és dedicada la parròquia. Sembla que es fa des de mitjan segle XIX, sempre cap al 29 de setembre.

El dimecres 25 comença la festa amb la lectura del pregó (19 h) a la plaça de la Barceloneta, amb la presència dels gegants i el canó. Enguany, el pregó es traduirà a la llengua de signes. Durant l’acte es lliurarà la Tarasca d’Honor i, en acabat, hi haurà rom cremat i havaneres a càrrec del grup Morralla.

Dijous es farà la festa de la gent gran a la pista de la Maquinista (de 17 a 20 h) i a les 18.30 h la festa infantil amb berenar, activitat lúdica i actuació dels Més Tumàcat.

L’endemà a les 10 h Carles Cuberes farà un espectacle d’animació infantil titulat ‘Cassoles, olles i cançons’, adreçat als nens de primària de les escoles del barri. La canalla serà rebuda pel canó de la Barceloneta. Al vespre, es farà el correfoc del canó, que sortirà a les 20.30 h del passeig Marítim (davant el parc de la Catalana) i acabarà a la plaça de la Barceloneta. L’acte és organitzat pels Diables de la Barceloneta.

Al carrer dels Pescadors també hi faran festa pròpia. La programació començarà el divendres 27 amb el pregó (22 h) i la primera nit de ball.

Dissabte 28 a partir de les 10 h, a la plaça del Poeta Boscà, hi haurà la Festa del Comerç al Carrer. A les 11 h la comissió de festa major organitza una cercavila amb música pels carrers del barri, que sortirà del passeig de Joan de Borbó, 44. A les 12 h, hi haurà sardanes a la plaça del Mar i a la mateixa hora rondalles de festa major a la Garba (carrer de la Maquinista, 19).

Al vespre, el foc bestial i els versots infernals envairan els carrers del barri. El ritual començarà amb la cercavila, que sortirà del centre cívic a les 20.30 h. A les 21.30 h, el recorregut s’acabarà a la plaça de la Barceloneta, on es llegiran els versots i es farà la cremada final. Hi participaran la Tarasca de Barcelona, els Diables Tarascaires, el Drac de Banyeres del Penedès, l’Espiadimonis de Sant Martí, els Diables de la Sagrera i els Diables Malignes del Guinardó.

Diumenge, diada de Sant Miquel, a les 9 h es farà la cercavila dels trabucaires i a les 10 h la tradicional cercavila del canó. Sortirà de la plaça de la Barceloneta i acabarà a la plaça del Poeta Boscà. A les 11 h hi haurà l’ofrena floral a la parròquia de Sant Miquel del Port i a les 12 h, la missa.

Finalment, a les 22 h esclatarà el castell de focs al passeig Marítim – espigó del Gas.

Un cop passat el gruix d’actes de la festa, el diumenge 6 d’octubre a les 11 h es farà la desfilada de banderes dels cors muts. També hi participarà el gegantó Miquelet, que representa un corista.

A banda els actes de carrer, enguany hi haurà tallers oberts de flamenc, salsa, zumba, ioga… al centre cívic. També s’ha organitzat una ruta pels comerços del barri que decideixen de guarnir l’aparador amb motiu de la festa major. Qui ho vulgui podrà carregar una fotografia de l’aparador que més li agradi clicant aquí. Hi haurà premis per als participants.