Danses del passat que es ballen al present

05/12/2014 11:31 h

Marta Montal

L’Esbart Català de Dansaires és el grup de dansa en actiu més antic de Catalunya. Fundat el juliol de 1908, treballa per a la divulgació de la dansa catalana mitjançant les diverses seccions de balladors de l’entitat.

Vídeo ‘Danses del passat que es ballen al present’

Danses de carnestoltes, de muntanya, d’estiu, religioses o senyorials. L’Esbart Català de Dansaires fa més de 100 anys que treballa per protegir les danses tradicionals d’arreu del territori català i portar-les als escenaris, a les festes majors o a les celebracions populars.

Amb seu a Barcelona, un dels objectius de l’entitat és recuperar aquelles danses que ja s’havien perdut. És el cas dels Bastons de Barcelona, la darrera que han recuperat a través de fotografies i escrits d’Aureli Capmany. “ Històricament s’anava els pobles, es preguntava com era la seva dansa, l’estructuraven i la portaven a l’entitat. Aquesta és la nostra tasca, recuperar-les per després poder-les mostrar als ciutadans” ha explicat Anna Bigas, directora de l’Esbart Català de Dansaires.

L’Esbart també ha reunit vestuari molt divers, per tal de reproduir la indumentària d’una manera fidel. Està basat en models de mitjans del segle XVIII fins a finals del segle XIX i alguns d’ells són reproduccions de models autèntics conservats al Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona.

En les seccions hi participen balladors de totes les edats, des del grup dels més petits fins al cos de ball. A més, aquells que vulguin conèixer de prop les danses tradicionals poden fer-ho de manera gratuïta amb l’activitat ‘Ball del divendres’.

L’Arxiu i la Biblioteca

Des del seu inici, l’Esbart també ha treballat per tal de documentar i estudiar les danses i el seu context. Tots aquests documents, publicacions, fotografies i enregistraments constitueixen el fons documental de l’entitat i es conserven a l’Arxiu, creat el 1941, i a la Biblioteca, en marxa des del 1926. Es poden consultar gratuïtament tots els documents amb cita prèvia.