El Decàleg de Barcelona pel dret a l’habitatge

Davant l’emergència habitacional, l’Ajuntament i una trentena d’entitats de la ciutat han presentat un document que marca les línies estratègiques que han de garantir l’accés a un habitatge digne i assequible

10/09/2020 20:36 h

Ajuntament de Barcelona

La crisi de la covid-19 ha suposat un agreujament de les condicions habitacionals de la població, especialment entre les persones més vulnerables i que estan patint els efectes més negatius de la davallada econòmica. A més, l’especulació i les pujades abusives dels preus del lloguer suposen una amenaça per garantir l’accés a una llar assequible i digna, un dret fonamental per a totes les persones.

L’ús social de l’habitatge ha de prevaler sobre l’ús especulatiu, ja que garantir el dret a una llar permet assegurar altres drets fonamentals com el dret a la salut, a la família, al desenvolupament personal o a la ciutat.

Aquest canvi de paradigma és el que recull el “Decàleg de Barcelona pel dret a l’habitatge” (vegeu l’espai ‘Més informació’), un document elaborat conjuntament entre l’Administració local i una trentena d’entitats de la ciutat en què es defineixen les polítiques públiques necessàries per garantir l’accés a l’habitatge.

Deu punts estratègics per defensar el dret a l’habitatge

El treball conjunt entre l’equip municipal i les entitats de la ciutat es concreta en un document guia en què s’estableixen les línies estratègiques per fer front a l’emergència habitacional, agreujada per la crisi de la covid-19. El Decàleg de Barcelona pel dret a l’habitatge posa l’èmfasi en l’increment pressupostari estatal destinat a polítiques d’habitatge, l’aturada de desnonaments de persones vulnerables, l’increment del parc públic de lloguer i l’aposta per nous models d’habitatge publicoprivat cooperatiu.

A més, destaca la importància de situar l’habitatge com un un motor de recuperació econòmica, que es desenvolupi des de la justícia social i que impulsi sectors estratègics sostenibles que generin llocs de treball de qualitat.

Noves promocions d’habitatge a la ciutat i a Sant Martí

El decàleg s’ha presentat en una de les noves promocions de lloguer social, situada al carrer del Comte Borrell, 159, on properament es lliuraran les claus de 35 habitatges i on també està a punt d’estrenar-se una escola bressol pública.

A la ciutat, el consistori, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, ha reprès les obres de quinze promocions d’habitatges públics que van quedar aturades per evitar la propagació de la covid-19, alhora que també reprèn les gestions per posar en marxa les obres de dinou edificis i un bloc més per a allotjaments de proximitat provisionals a Glòries.

  • EDIFICIS EN OBRES A SANT MARTÍ
    Lluís Borrassà: 54 habitatges per a lloguer social
    Puigcerdà / Maresme: 75 habitatges dotacionals per a persones grans
    Espronceda 133: 19 habitatges per a cooperatives en cessió d’ús
  • EDIFICS DE SANT MARTÍ QUE COMENÇARAN OBRES PRÒXIMAMENT
    Illa Glòries: 238 habitatges per a lloguer social i dret de superfície
    Veneçuela: 162 habitatges per a gent gran i lloguer social
    Ciutat de Granada: 18 habitatges de lloguer social
    Bolívia 33: 42 allotjaments de proximitat provisionals

En total, són 2.399 habitatges públics. Les obres ja havien començat en 625 d’aquests pisos. A més, es licitaran 1.732 habitatges en edificis convencionals i s’enllestirà el procés de licitació de 42 allotjaments de proximitat provisionals (APROP) que es construiran al solar del carrer Bolívia, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou.