Del 27 de setembre a l’1 d’octubre se celebra Rehabilita, la setmana de la rehabilitació

14/09/2021 14:58 h

Clara Cardona Capdevila

El Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATEEB), conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com d’altres col·legis professionals, entitats i empreses del sector de l’edificació, organitzen entre el 27 de setembre i l’1 d’octubre Rehabilita, la setmana de la rehabilitació, que té com a finalitat difondre la cultura del manteniment dels edificis. L’edició d’aquest any se centrarà en el paper de la rehabilitació en els plans de recuperació econòmica postcovid i l’impacte dels fons europeus Next Generation. Podeu consultar tota la informació i inscriure-s’hi en aquest enllaç.

El president del CAATEEB, Celestí Ventura explica que a Catalunya ha faltat cultura del manteniment i diu que “és necessari lluitar contra la sensació que hi ha al nostre país que els edificis són eterns i que, un cop comprats, no cal fer-hi res”. A Catalunya només el 12% dels edificis residencials de més de 45 anys estan en bon estat de conservació i, a més, un 60% és anterior al 1980, data a partir de la qual els edificis comencen a disposar d’aïllament tèrmic. Tot això fa que siguin edificis poc eficients energèticament. Segons les dades de l’Institut Català d’Energia, millorar aquesta qualificació energètica pot representar un estalvi del 89%. La rehabilitació també té un paper clau en l’increment de l’eficiència energètica. Per això “la Unió Europea ha fet de la rehabilitació un dels seus cavalls de batalla en la lluita contra el canvi climàtic i la recuperació de la crisi econòmica, i a això es destinarà una part important dels fons Next Generation”, segons ha explicat Ventura.

La Setmana de la Rehabilitació oferirà activitats dedicades als professionals del sector amb conferències tècniques, tallers i visites d’obra dirigides als professionals de l’edificació, i una fira virtual en què participaran empreses i entitats vinculades a la rehabilitació que exposaran solucions constructives relacionades amb el sector. Es parlarà de les oportunitats que s’obren gràcies als fons europeus Next Generation, en una sessió en què les diferents administracions públiques exposaran la seva estratègia per a la implantació de les polítiques de recuperació, transformació i resiliència; i l’ús de noves metodologies com el BIM per la rehabilitació energètica.

Missió Rehabilita, un programa per difondre la rehabilitació

La Setmana de la Rehabilitació també pretén difondre la importància del bon manteniment dels edificis entre la ciutadania. Per això llançarà Missió Rehabilita, un programa especial produït per El Terrat i presentat per Cristina Puig que es podrà veure a través de YouTube. Personalitats de diversos àmbits, com per exemple Francesc Mauri, Lídia Heredia o Tian Riba, parlaran sobre els beneficis de la rehabilitació. També traslladaran preguntes dels ciutadans a professionals del sector que oferiran orientació i consells sobre com millorar el manteniment de la llar. La Setmana de la Rehabilitació inclou també altres activitats dirigides al públic general, com ara tallers a les escoles o visites als barris. Trobareu tota la informació a la web.