Descobrint passatges barcelonins

30/08/2014 08:30 h

Míriam Pina García

Des de Sarrià-Sant Gervasi fins a Ciutat Vella, passant per Les Corts o l’Eixample. Barcelona és una ciutat gran i cosmopolita adaptada als temps moderns però amb molta història. Passejar pels seus carrers pot ser una sorpresa sobretot quan, de cop, apareix un pas inesperat. Són els passatges.

Vídeo ‘Descobrint passatges barcelonins’

Tenen noms de personalitats, d’artistes o de sants i n’hi ha per tot arreu. Alguns tenen un encant especial.

Passatge de Tubella, a Les Corts

El Passatge Tubella es troba per sota el carrer del Marqués de Sentmenat i a prop del carrer Comtes de Bell-lloc. La seva construcció va ser impulsada pel propietari dels terrenys, el Sr. Joan Tubella i projectada per l’arquitecte el Sr. Antoni Pons i Dominguez. Les obres van ser començades l’any 1924 però no es van acabar fins un any més tard per la viuda del Sr.Tubella.

Es van construir 22 cases adossades d’estil anglès, amb un jardí a la part davantera. Una barreja de modernisme i  noucentisme. Durant els anys 70, però, l’alcalde Porcioles va enderrocar 4 d’elles per construir al seu lloc dos blocs de pisos. Actualment encara queden 18 cases.

Passatge Sant Felip, Sarrià-Sant Gervasi

Entre el carrer de Gleva i el de Saragossa hi ha un passatge arbrat, amb cases adossades a banda i banda. Abans hi abundaven les torres d’estil modernista, que eren residències d’estiu de la burgesia catalana. Caminar per aquest passatge és viatjar al segle XIX.

Passatge de La Concepció, Eixample

El Passeig de Gràcia també en té un. El de La Concepció és paral·lel a Provença i perpendicular a la Rambla de Catalunya. Se’l coneix com a passeig gastronòmic, per la quantitat de restaurants que hi ha en uns pocs metres. ‘El Japonés, el ‘Bocagrande’ o el ‘Murmuri’. A la cantonada amb Passeig de Gràcia hi ha la botiga de roba, Santa Eulàlia, un referent dels amants de la moda.

Passatge Permanyer, Eixample

Les casetes de tipus anglès ara acullen despatxos i oficines però quan es van construir, l’any 1864, hi vivien famílies. Aquest passatge està entre el carrer de Pau Claris i Roger de Llúria i és el primer que es va construir en aquesta zona de Barcelona. És una barreja d’estils: clàssic, àrab, noucentista. Encara es conserva l’empedrat original de l’època.

Passatge Sert, Ciutat Vella

Es troba entre el carrer Alt de Sant Pere i el carrer de Trafalgar. El seu nom es deu a l’antiga fàbrica de catifes i tapissos dels Sert. És un pas tranquil, caracteritzat per a seva porta d’entrada i on hi entren molts turistes atrets per la llum intensa que surt de l’interior gràcies a la pedra groga de les seves façanes.

Passatge del Crèdit, Ciutat Vella

Baixant de la plaça de Sant Jaume fins a La Rambla, pel carrer Ferran hi ha el passatge del Crèdit, un espai tranquil enmig del bullici. Es va construir entre els anys 1875 i 1879, en el solar ocupat per l’antic convent de l’Esperança. Rep el seu nom perquè els habitatges que als quals donava accés van ser promoguts per la Societat Catalana General del Crèdit. En aquest passatge, concretament en el número 4, l’any 1893 va néixer el pintor Joan Miró.

També ha servit com a escenari de pel·lícules com ‘Salvador’.

Més informació:

Nomenclàtor de Barcelona