Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament

El 28 de setembre és el dia internacional per la despenalització de l’avortament. La ciutat de Barcelona, compta amb una Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva, un marc d’actuació que s’ha dissenyat conjuntament amb la participació de diferents agents institucionals i comunitaris de la ciutat.

28/09/2017 13:51 h

barcelona.cat

Es fonamenta en les múltiples aliances entre aquests agents per impulsar la protecció, el respecte i la garantia dels drets sexuals i reproductius, que són drets humans i posa l’accent en prevenir les infeccions de transmissió sexual, els embarassos no desitjats i la violència sexual.

Treballant en el marc de l’Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva des de l’Ajuntament de Barcelona i partint de la identificació d’una manca d’informació notable entre els joves, es va elaborar un tríptic informatiu per conscienciar a les dones sobre els seus drets vers l’avortament que ha estat distribuït en centres d’atenció sanitària,  d’atenció a la dona o la diversitat, Agència de Salut Pública de Barcelona, etc.

La Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs estableix que tota dona pot decidir interrompre el procés de gestació de manera gratuïta en un centre de salut del sistema públic.

L’avortament és una decisió pròpia fins la setmana 14 de gestació, però que per causes mèdiques relacionades amb la salut de la dona o el fetus es pot practicar fins a la setmana 22, i fins i tot més enllà si hi ha anomalies incompatibles amb la vida. Quan es tracta d’una menor d’edat cal l’autorització expressa dels pares o dels tutors legals, per obtenir suport emocional, legal o sanitari els joves poden adreçar-se igualment de manera gratuïta a qualsevol Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) present a diversos ambulatoris de la ciutat o al Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). El CJAS, que s’adreça exclusivament a menors de 30 anys i dona una atenció gratuïta, anònima i confidencial atén cada any prop de 200 noies embarassades.

L’Ajuntament de Barcelona se suma a la commemoració donant suport als diferents actes que es fan avui a la plaça Sant Jaume.