Dia Mundial contra el càncer

El 4 de febrer se celebra el Dia mundial contra el Càncer, una jornada que té com a objectiu sensibilitzar la població mundial sobre el càncer, amb una incidència especial en l'àmbit de la prevenció.

04/02/2019 09:27 h

barcelona.cat

Des de l’Ajuntament es promouen una sèrie de programes amb la finalitat de millorar l’estil i la qualitat de vida de la nostra ciutadania.
Amb la col·laboració de l’ Agència de Salut Pública de Barcelona també es realitzen diferents programes que tenen com a finalitat lluitar contra factors de risc que augmenta o disminueix les possibilitats que una persona pateixi una malaltia. Encara que els/les metges/esses  no aconsegueixen explicar perquè una persona desenvolupa la malaltia i una altra no, els/les investigadors/es han identificat factors específics que augmenten les possibilitats que una persona pateixi certs tipus de càncer.

Des de l’Ajuntament de Barcelona es dona suport a les entitats i associacions vinculades al càncer que treballen per acompanyar i millorar la qualitat de vida dels malalts i les seves famílies.

Com reduir el risc de patir càncer:

  • Vida saludable: Segons l’OMS, un 30% de les morts es poden evitar amb una alimentació equilibrada, activitat física regular, la prevenció del sobrepès i l’obesitat i el no consum de tabac i d’alcohol.
  • Detecció precoç: Els programes són efectius per al càncer de mama, de coll uterí i de còlon i recte.
  • Universalitat del tractament: Tothom té dret a rebre tractaments efectius i serveis d’atenció a la malaltia de qualitat, en igualtat de condicions i sense que això els causi dificultats econòmiques.
  • Millorar la qualitat de vida: Cal reduir el màxim possible l’impacte físic, mental i emocional del càncer en la vida dels malalts i familiars.

Les dades del càncer
A Catalunya, el tumor més freqüent en els homes és el càncer de pròstata, seguit del colorectal i el de pulmó, mentre que en les dones, el càncer de mama és el tumor més freqüent, seguit del colorectal i el de cos uterí.

En els propers anys es preveu que el nombre de casos creixerà a Catalunya de forma rellevant. Pel que fa als homes s’incrementarà en 1.132 casos  al 2025, i en 1.831 en el cas de les dones. Tanmateix, el més significatiu és el progressiu envelliment dels pacients diagnosticats de càncer. Globalment, 4 de cada 10 pacients seran diagnosticats de càncer amb més de 75 anys.