Dia Mundial de la Sida 2017

Cada any, el dia 1 de desembre es celebra el Dia Mundial de la Sida. El Comitè 1r de Desembre, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, impulsa diferents activitats per tal de sensibilitzar la ciutadania vers aquesta malaltia.

01/12/2017 09:28 h

barcelona.cat

El passat 30 de novembre, al vespre, l’Ajuntament de Barcelona va il·luminar la seva façana principal de color vermell en solidaritat amb les persones que pateixen la malaltia i els seus familiars.

Aquest any, sota el lema “VIH-Sida, una qüestió de Drets”, la Plataforma Unitària Comitè 1r de Desembre ha volgut reivindicar la lluita contra l’estigma que pateixen moltes persones afectades, la lluita contra la intolerància i la por que envolta la malaltia.

La Fundació Lluita contra la Sida, es va sumar a la commemoració del dia 1 de desembre promovent també la il.luminació de nombrosos edificis i monuments emblemàtics i amb l’activitat “Red Route: selfie per la vida”.

A primera hora del matí del dia 1 de desembre, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida  ha desplegat, amb el suport institucional,  una secció  del Tapís Memorial de la Sida des dels balcons dels edificis de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya a la Plaça Sant Jaume i presidiran al llarg de tot el dia les diferents activitats que han donat visibilitat al VIH-Sida.

A la mateixa plaça Sant Jaume, al matí del dia 1, s’han instal·lat estands informatius i de sensibilització de les 23  entitats que formen part del Comitè 1r de Desembre. A les 12.00 del migdia tindrà lloc la Lectura del Manifest Unitari a càrrec de l’actor Marc Ribera, i el Comitè 1r de Desembre farà una crida solidària per formar un llaç humà vermell dins de la campanya #LlaçosPerLaSida.

Per la tarda, als Jardinets de Salvador Espriu (Jardinets de Gràcia) hi hauran estands informatius i tindran lloc activitats/jocs a càrrec de l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut, actuació de dansa a càrrec d’StreetLife BCN, xocolatada popular, Castellers de Barcelona i concert musical a càrrec de Thinkin’Wild, tot organitzat pel Comitè 1r de Desembre amb suport municipal.

En els darrers anys ha disminuït el nombre de nous casos de VIH en persones residents a Barcelona i en l’any 2016 s’han diagnosticat 322, la infecció continua sent elevada així com el retard del diagnòstic, tot i la millora en la detecció precoç de la malaltia.  Parlem de 37  milions d’afectats per VIH en tot el mon, aproximadament unes 160.000 persones al territori espanyol, a Catalunya  35.000.  A Barcelona és la tercera malaltia de declaració obligatòria més freqüent a la ciutat, es detecten uns 20 casos  per 100.000 habitant, essent un repte important el diagnòstic precoç de la infecció per VIH, per tal de millorar la qualitat de vida de les persones afectades i evitar noves transmissions.