Dispositiu de seguretat, convivència i mobilitat a la Ciutat de Nadal

Durant les festes nadalenques, es posa en marxa un dispositiu especial per tal de garantir la seguretat, la mobilitat, la convivència i el civisme a Barcelona. El servei especial s'estendrà per tots els districtes de la ciutat, amb una atenció especial al centre, als eixos comercials i a les fires de Nadal.

03/12/2021 12:03 h

Ajuntament de Barcelona

Del 4 de desembre al 9 de gener es posa en marxa l’Operació Nadal, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, mobilitat, convivència i civisme en una època de l’any on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat.

Durant aquest període, la Guàrdia Urbana augmentarà el número d’agents en un 15% i reforçarà la seva presència en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de proximitat i de prevenció.

Entre els eixos principals del pla de seguretat de Nadal destaca la millora de la seguretat viària, el manteniment de la fluïdesa del trànsit, el control d’activitats irregulars a la via pública, l’augment de la prevenció de la seguretat ciutadana, amb la coordinació de tots els cossos policials, i el control i correcció d’infraccions que afectin la tranquil·litat de la ciutadania pel que fa al civisme i la convivència.

Mesures per prevenir i evitar sinistres

Durant aquest període es duran a terme controls preventius d’alcoholèmia, de documentació i drogotests, es prestarà una atenció especial al control de les infraccions que afectin o puguin afectar la seguretat de les persones vianants i es controlaran els estacionaments indeguts en voreres que puguin destorbar la mobilitat.

Reforç del transport públic

Per tal d’evitar congestions de trànsit i contribuir a una mobilitat més respectuosa amb el medi ambient, es recomana que, durant les festes, la ciutadania es desplaci a peu, en transport públic o en bicicleta.

També està previst un reforç dels serveis de transport públic metropolità, tant de metro com d’autobús, per donar resposta l’increment de la mobilitat a la ciutat.

El servei de metro, amb una ampliació d’entre el 7% i el 13%, s’aplicarà de la següent manera:

  • Línies de metro: L1-L2-L3-L4-L5, les de més passatge de la xarxa.
  • Calendari general: reforç del servei els festius 6 i 8 de desembre i els diumenges 5, 12 i 19 de desembre i 2 i 9 de gener. El reforç es concentrarà en les hores vall i punta de la tarda (entre les 13 i les 22 hores, aproximadament).
  • 5-8 de desembre: el 5 de desembre el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada, igual que el dimarts 7. Els festius 6 i 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit.
  • 24-26 de desembre: divendres 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà sense interrupció des de les 5 del matí fins a la mitjanit de diumenge, Sant Esteve.
  • 31 de desembre-2 de gener: la nit de Cap d’Any, la que va del divendres 31 de desembre al dissabte 1 de gener, el metro donarà també servei de manera continuada, en aquest cas enllaçant amb el servei continuat habitual dels dissabtes i fins a la mitjanit del diumenge 2 de gener.

Pel que fa a la xarxa d’autobusos, també es reforçaran les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes, i se n’augmentarà la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats.

Respecte als horaris, el divendres 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

Per planificar els desplaçament de manera eficient i fàcil, es recomana l’ús de l’aplicació mòbil smou, que també permet consultar la disponibilitat de places lliures en temps real a 84 aparcaments de la ciutat, pagar els parquímetres de Barcelona i d’altres municipis de l’àrea metropolitana, activar els punts de recàrrega elèctrica Endolla Barcelona, reservar i consultar els vehicles de sharings, i a més, entrar automàticament per lectura de matrícula a 45 aparcaments de la Xarxa B:SM.

Restriccions a la mobilitat

En cas d’ordenar-se talls de trànsit, desviaments o d’altres mesures de restricció a la circulació, especialment a la zona centre, s’informarà a la ciutadania a través de panells informatius. També es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels aparcaments.

Més informació