Més eficiència en l’ús de l’aigua per combatre situacions de sequera

S’aprova la inclusió en el Pla bàsic d’emergències municipal del Protocol d’actuació per situació de sequera, que defineix mesures i un model d’actuació per optimitzar els recursos hídrics de la ciutat a fi de poder fer front a les possibles situacions de sequera sense aplicar restriccions dels serveis bàsics.

23/03/2018 15:32 h

Ajuntament de Barcelona

Davant d’una possible situació de sequera, el protocol aprovat és l’eina de coordinació municipal que vehicula tots els agents que hauran d’actuar en l’aplicació de les mesures, i que estableix un model que aconsegueixi minimitzar els efectes de la sequera.

El protocol estableix quatre escenaris de sequera possibles: prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. En la situació d’alerta s’activarien mesures d’optimització de l’aigua sense cap restricció pel que fa als serveis bàsics, com reduir la pressió de l’aigua o substituir l’aigua potable per aigua freàtica per al reg de parcs i jardins i la neteja de carrers, entre altres.

Sobre els escenaris més greus de sequera —d’excepcionalitat o d’emergència—, el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha manifestat: “No està previst que puguem entrar en cap d’aquests escenaris. L’únic que podríem preveure com a possibilitat és l’entrada en alerta, i volem deixar clar que en aquest cas no hi hauria cap afectació de l’ús de l’aigua a l’Ajuntament ni l’ús domèstic. La ciutadania pot estar tranquil·la.”

El protocol estableix accions concretes d’estalvi d’aigua per a cada un dels possibles escenaris en:

  • espais verds i jardins,
  • fonts ornamentals,
  • neteja urbana,
  • piscines i instal·lacions esportives,
  • neteja de vehicles.

La ciutat disposa d’una xarxa de 86,7 quilòmetres d’aigües freàtiques com a alternativa a l’aigua que prové de les conques dels rius Ter i Llobregat. Aquesta xarxa i la dessalinitzadora permeten a la ciutat disposar de diferents recursos hídrics per garantir els serveis bàsics i estalviar aigua. Una vegada s’aprovi, el protocol s’annexarà al Pla de protecció civil municipal de Barcelona.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades