Ciutat Vella actualitza el Pla d’usos per descongestionar i diversificar el comerç

Amb l’objectiu d’equilibrar l’oferta comercial, reforçar el teixit de barri i afavorir la integració del veïnat local, s’està enllestint una nova actualització del Pla d’usos del districte, que incorporarà restriccions a les obertures de noves oficines de canvi i supermercats en àrees congestionades.

27/05/2022 14:59 h

Ajuntament de Barcelona

Les modificacions previstes afecten la regulació de noves obertures d’establiments alimentaris de venda majorista, que s’equipararà a les condicions que actualment regeixen el comerç minorista. L’objectiu és resoldre una de les disfuncions detectades en l’aplicació de la normativa actual, en què en alguns casos es feia venda de comerç minorista en establiments alimentaris de venda a l’engròs.

També es preveu revisar l’obertura de supermercats de més de 400 metres quadrats i es proposarà aplicar-los les mateixes condicions d’implantació que en la resta d’establiments alimentaris en règim de superservei (menys de 399 m2), que a les zones més saturades ja estan restringits per evitar-ne la concentració.

Així mateix, s’inclouran restriccions a l’obertura de forns de pa amb obrador, ja que els darrers anys hi ha hagut casos en què s’han fet servir llicències per obrir pizzeries o espais de menjar per emportar.

Paral·lelament a totes aquestes modificacions, el districte preveu canvis per incentivar les activitats culturals i esportives amb la finalitat d’impulsar el teixit de barri i mantenir un equilibri sostenible entre les activitats econòmiques orientades als visitants i els drets del veïnat.

S’espera que l’aprovació definitiva de les modificacions del Pla d’usos del districte pugui fer-se en un termini no superior a quatre mesos. De moment, s’ha decretat la suspensió temporal dels epígrafs corresponents a les activitats afectades per les noves restriccions.

Un districte pioner

Ciutat Vella va ser un districte pioner, ja que va redactar el primer pla d’usos de la ciutat, l’any 1992, i des d’aleshores s’ha anat revisant per actualitzar-lo d’acord amb les transformacions i les noves realitats de la ciutat.

El Pla d’usos actual, aprovat el 2018, és el sisè que té Ciutat Vella i abasta tot el districte menys la Rambla. Es va elaborar amb la voluntat d’abordar la situació de saturació de la zona i donar resposta a les necessitats actuals del veïnat perquè no se senti desplaçat a causa del monocultiu d’usos turístics i la contaminació acústica derivada de la concentració de l’oferta d’oci nocturn.

Etiquetes associades a la notícia