Nova regulació dels locals de l’Eixample per protegir el comerç de proximitat

L’Eixample és el districte amb més locals comercials de la ciutat, amb 14.000 establiments, el 30% dels quals són locals de restauració, d’alimentació i d’oci nocturn. El nou Pla d’usos de l’Eixample vol limitar la saturació d’aquests establiments, especialment en carrers pacificats i vies de pacificació, promoure la diversificació comercial i evitar la gentrificació i l’especulació. La normativa municipal s’avança als canvis que suposen els nous eixos verds de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell.

13/01/2023 14:39 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla d’usos de l’Eixample, aprovat definitivament en un plenari municipal extraordinari el 3 de febrer, limitarà la presència de bars i restaurants, discoteques, botigues d’alimentació amb degustació i supermercats petits i botigues amb horaris especials que obren fins a la nit. L’objectiu és evitar les molèsties al veïnat i el soroll que genera la concentració d’aquests locals en carrers determinats i alhora evitar la pèrdua de comerços de proximitat i la gentrificació. La normativa estableix dues regulacions:

Regulació més restrictiva per als carrers pacificats o en vies de pacificació

És una regulació que adopta el model del Pla d’usos de Sant Antoni. S’aplicarà als carrers ja pacificats —c. Enric Granados, pg. Sant Joan, av. Mistral, ctra. Ribes, av. Gaudí i c. Cartegena—, als futurs eixos verds de la Superilla Barcelona i als carrers en vies de pacificació —com Tamarit, Parlament i Aldana—, i als que es pacifiquin en el futur.

A Sant Antoni es crearà un grup de treball format pel veïnat, comerciants i els grups municipals per fer un seguiment del Pla d’usos del barri, i d’aquí un any se’n farà una revisió.

Limitacions:

  • Màxim 5 establiments —de restauració, oci nocturn, autoserveis, conveniència i botigues d’aliments i de degustació— en un radi de 50 metres.
  • Màxim 18 establiments en un radi de 100 metres.
  • Distància mínima lineal entre establiments de 25 metres.

Regulació menys restrictiva per a la resta del districte

Hi haurà un límit de 20 establiments d’aquest tipus en un radi de 100 metres.

Cada regulació té en compte les característiques de cada carrer i permetrà que s’obrin nous locals comercials d’una manera més ordenada i sostenible.

 

Etiquetes associades a la notícia