La Casa Hurtado serà seu del Centre de Difusió Musical Victoria de los Ángeles

Amb la missió d’impulsar la formació musical i donar suport al talent jove, l’emblemàtica Casa Hurtado, una torre modernista situada a Pedralbes, serà la seu del Centre de Difusió Musical Victoria de los Ángeles. L’Ajuntament ha cedit aquest equipament a la fundació de la soprano barcelonina per contribuir a preservar el llegat de l’artista.

28/02/2023 16:14 h

Ajuntament de Barcelona

L’anunci s’ha fet durant la presentació de l’Any Victoria de los Ángeles, que commemora el centenari del naixement de l’artista. S’inaugurarà oficialment l’1 de novembre de 2023 amb un acte solemne i un concert a la Universitat de Barcelona i es clausurarà el 6 de novembre de 2024 al Palau de la Generalitat de Catalunya.

La cessió de la Casa Hurtado, situada a l’avinguda de Pedralbes, 46-48, permetrà crear un espai que servirà per impulsar l’activitat formativa i acadèmica de la fundació de l’artista i estarà obert a la ciutadania. Es preveu que les obres de l’edifici estiguin acabades el 2025.

Una joia del modernisme català

La Casa Hurtado és una torre modernista de 403,29 metres quadrats construïda per l’arquitecte Guillem Busquets el 1906 com a casa d’estiueig per a la família d’Antonio Hurtado. Consta de planta baixa i dues plantes, i la coberta segueix la tradició constructiva catalana, ja que es tracta de terrats tancats per balustrades.

Com a edifici modernista integra els oficis en l’arquitectura, tant en el tractament dels sostres com en els paviments (rajoles hidràuliques), i en l’aplicació de la ceràmica, vidriada o no, el ferro forjat de les reixes dels balcons o els maons de les façanes.

Un centenari ple d’activitat

Entre les activitats programades per a l’Any Victoria de los Ángeles destaquen una gala central al Liceu dirigida escènicament per Vincent Huguet, un itinerari al Palau de la Música Catalana, on s’exploraran les diferents facetes del repertori de la soprano, i una gala de música espanyola al Teatro de la Zarzuela de Madrid.

El Lied Festival Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria Barcelona) dedicarà tota la seva programació a la soprano amb el lema “Diàlegs possibles i impossibles amb Victoria de los Ángeles”, un concepte basat en una entrevista que va donar a la BBC a la dècada dels anys setanta on triava els deu discos que s’enduria a una illa deserta.

Una llegenda que mai va renunciar al seu origen

Victoria de los Ángeles (Barcelona, 1923-2005) va ser una de les grans llegendes de la lírica del segle XX. Aclamada pels millors teatres d’òpera del món, va ser una de les veus preferides del Gran Teatre del Liceu. El Metropolitan de Nova York va gaudir de les seves actuacions durant una dècada.

També va ser assídua a teatres com la Royal Opera House (Londres), l’Opéra National de París, el Teatro Colón de Buenos Aires o la Scala de Milà. L’artista mai va renunciar als seus orígens com a filla del bidell de la Universitat de Barcelona, el lloc on va néixer fa cent anys.

Etiquetes associades a la notícia