Més districtes s’afegeixen a la collita de taronges amargues

La collita comunitària de taronges amargues per fer-ne melmelada s’estén enguany a cinc districtes de la ciutat: Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia. Aquesta iniciativa, inclosa al programa Mans al Verd, fomenta la gestió compartida dels espais verds de la ciutat i l’estratègia d’agricultura urbana, alhora que aposta per l’aprofitament alimentari i el dret a l’alimentació sostenible. Els més d’11.000 pots de melmelada que es faran amb les taronges que es cullin es donaran a diferents entitats socials de cada districte.

26/02/2022 12:29 h

Ajuntament de Barcelona

L’espigolada la fan persones voluntàries de diverses entitats de cada districte sota la coordinació de la Fundació Espigoladors. Dura tres dies i hi participen les Corts, Sant Andreu, Ciutat Vella, Sant Martí i Gràcia.

Els voluntaris de cada districte colliran les taronges, que posteriorment es processaran i es transformaran en melmelada cent per cent natural a l’obrador social de la Fundació Espigoladors, amb el nom La Marga. La melmelada té l’aprovació de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat les taronges en cru per garantir la seguretat del consum. Els pots de melmelada es distribuiran a diferents entitats socials —que cada districte triarà amb un procés participatiu— que atenen persones en situació de pobresa alimentària. La previsió és que la melmelada es pugui lliurar durant el mes de maig.

A més, amb la voluntat de divulgar la iniciativa, durant els mesos de març i abril la Fundació Espigoladors farà una sèrie de tallers i activitats sobre el malbaratament alimentari en diferents centres educatius i entitats de cada districte.

És el segon any que s’organitza aquesta activitat: l’any passat, en el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, es va fer la primera espigolada al districte de Sant Andreu, on es van collir un total de 800 quilos de taronges amargues, que van permetre l’elaboració de 3.000 pots de melmelada natural. A Barcelona hi ha aproximadament 3.300 tarongers, dels quals una tercera part es troben al districte de Sant Andreu.

L’espigolada de tarongers és una de les activitats previstes al programa Mans al Verd, el tercer eix del pla Natura 2021-2030, que fomenta l’Estratègia d’agricultura urbana de la ciutat amb l’objectiu de millorar i augmentar la superfície agrícola a la ciutat.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades