Segon paquet de mesures per donar suport al sector cultural barceloní

15/05/2020 14:34 h

Esther Estela

L’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer un segon paquet d’onze mesures de suport al teixit cultural de la ciutat que implica la inversió d’1.670.000 euros més. El pla reforça la cultura de base, manté o amplia programes existents com el Grec Festival de Barcelona, entre d’altres, i ofereix ajuts a l’adaptació física dels espais culturals a l’escenari post-covid-19 i a la creació de projectes innovadors. Entre les noves mesures, la posada en funcionament d’una Casa de la Música el 2021, l’obertura d’una nova Oficina Ciutadana de la Cultura i l’habilitació d’espais públics per a programacions musicals.

El paquet de mesures que han presentat el tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i el Delegat de Drets Culturals, Dani Granados, segueix al primer conjunt d’iniciatives i propostes que es van presentar el 18 de març passat per tal de començar a afrontar la crisi del sector cultural generada per la pandèmia. Aquestes noves mesures s’adopten després d’un període de reflexió i d’escolta i complicitat amb els sectors culturals de la ciutat. Les primeres mesures del març ja suposaven una inversió d’1.830.000 €, una xifra que caldria sumar als 3,3 milions d’euros de pressupost directe del festival Grec. Aquesta cita amb les arts vives se centrarà enguany a donar suport a les companyies i als artistes locals.

El pla de xoc de la cultura barcelonina inclourà en aquesta segona fase ajuts directes per a nous projectes mitjançant subvencions per valor de 300.000 €. La convocatòria s’obrirà la primera quinzena de juny i permetrà demanar ajuts per a projectes i iniciatives que, des de la creació, la recerca i la innovació, contribueixin a garantir els drets culturals en l’escenari posterior a la covid-19. Programacions que tinguin present l’entorn digital i la necessitat de mantenir una distància social, noves línies de recerca i projectes artístics en estat de preproducció i recerca són només alguns dels projectes que es podran acollir a la convocatòria.

En el capítol d’ajuts directes hi haurà també subvencions per valor de 200.000 € per a l’adaptació dels espais culturals a les noves mesures de seguretat que imposarà la crisi de la covid-19. Sales de cinema, llibreries, galeries d’art i comerços de caràcter cultural seran els destinataris dels ajuts. Pel que fa a les sales teatrals, es proposarà al Consorci per a la rehabilitació de teatres, integrat per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, que inclogui una partida a l’efecte.

Pel que fa al sector de la música, el Projecte Sala Barcelona hauria de garantir que les sales de música de la ciutat, festivals, promotors i artistes tinguin la possibilitat de programar actuacions en espais habilitats per l’Ajuntament i que tinguin una infraestructura bàsica, com ara els dos auditoris situats al parc del Fòrum o l’Anella Olímpica de Montjuïc.

Un Grec inclusiu que dona suport a l’escena local

Les propostes del pla de xoc tenen com a objectiu fonamental revitalitzar la cultura de base, una necessitat en la qual té un paper destacat el Grec Festival de Barcelona. Potser les circumstàncies excepcionals de l’edició d’enguany faran que aquest sigui un Grec diferent del que hem vist altres anys, però es tracta que no deixi de ser un motor i un aparador de la vida cultural barcelonina, com sempre ha estat. En aquesta edició oferirà un suport especial a les companyies locals, sempre amb una mirada atenta als interessos i necessitats del públic barceloní i a les seves possibilitats. I és que enguany els espectacles del festival, amb un caràcter marcadament inclusiu, tindran un preu únic reduït de 15 € que seria de 5 € per als espectacles familiars.

Les propostes del Grec 2020 inclouran cinquanta coproduccions del festival, a les quals s’afegiran una quinzena d’espectacles reprogramats d’entre aquells que s’hagin hagut de suspendre a causa de la crisi sanitària que vivim. A més, al Grec d’enguany es podran veure quinze propostes més procedents de fora de Catalunya, algunes de les quals internacionals.

Els espectacles del festival es veuran, bàsicament però no exclusivament, als escenaris situats a la muntanya de Montjuïc. D’entrada, en un Teatre Grec que s’obrirà als espectadors en les condicions que determinin les autoritats sanitàries. A més del Teatre Grec, el festival ocuparà les sales més grans del Mercat de les Flors, del Teatre Nacional de Catalunya i del Teatre Lliure per tal d’acollir amb aforaments reduïts produccions programades inicialment en sales més petites. A aquests espais s’afegirien l’Institut del Teatre i la plaça de Margarida XirguMuseus de la ciutat, entre els quals el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Born Centre de Cultura i Memòria i el Museu Marítim de Barcelona, acolliran també propostes del Grec, aprofitant les possibilitats que ofereixen aquests recintes per controlar accessos i aforament.

En conjunt, el Grec Festival de Barcelona esdevindrà una mena de banc de proves en el qual s’assajaran les noves possibilitats i modalitats de gaudir de les arts vives en línia que ofereixen les tecnologies més noves. Finalment, si algunes de les produccions previstes no es poguessin representar durant els mesos de juliol i agost, s’inclourien en un nou programa, De Grec a Grec, que permetria que es representessin posteriorment en teatres i festivals, sempre sota el paraigua del Grec.

La Casa de la Música

El Grec Festival de Barcelona no és, però, l’únic programa que es veurà reforçat per oferir un estímul al sector cultural barceloní. Així, s’ampliaran programes com En residència i Tot Dansa, a més d’altres programes que, com aquests, posen en contacte el teixit artístic barceloní amb els centres d’ensenyament de la ciutat, per garantir-ne el desenvolupament durant els pròxims dos cursos escolars. Contractant més creadors i artistes, s’ampliaria la xifra de processos artístics dels 41 actuals a 70 i la xifra de creadors passaria de 40 a 100.

També s’ampliarà el projecte Músics al carrer, dedicat als intèrprets que mostren el seu talent als carrers de la ciutat, amb la perspectiva d’estendre’l també a altres sectors de les arts vives. De moment, al districte de Ciutat Vella s’habilitaran deu punts nous per a músics que s’aniran estenent a altres districtes i, més endavant, a altres disciplines artístiques, fomentat així una relació més intensa entre espai públic i cultura.

Entre les accions adreçades a donar suport al sector de la música, hi ha també el pla de reconvertir la Sala BARTS en una nova Casa de la Música. L’abril de 2021 s’acaba la concessió d’ús de les instal·lacions que ocupa actualment aquesta sala de concerts i, per tant, es començarà ja a treballar en una nova concessió en règim de concurrència. El plec de condicions que es faci públic hauria d’assegurar el valor públic de l’espai per sobre dels interessos comercials.

Una Oficina Ciutadana de la Cultura a la Virreina

Les mesures de suport i acompanyament d’aquesta segona fase del Pla de xoc per a la cultura implicaran la creació, als baixos del Palau de la Virreina (on actualment hi ha l’oficina Tiquet Rambles), d’una Oficina Ciutadana de la Cultura. A més de les tasques que realitzaven fins ara aquestes dependències (venda d’entrades, servei de Lastminute i informació sobre l’oferta cultural de la ciutat) l’espai oferirà pròximament assessorament directe sobre les subvencions i ajuts municipals, a més d’un servei d’atenció personalitzada sobre les mesures que inclou el pla de xoc. La transformació de l’espai, que oferirà nous serveis d’informació a partir del juny en una primera fase, inclourà obres a partir del novembre. L’objectiu final és crear un espai de trobada i acollida per al sector cultural, obert i connectat amb La Rambla.

De la mateixa manera, aquesta tardor es posarà en funcionament una nova Plataforma Digital Cultural, és a dir, una nova plataforma pública dedicada a acollir noves narratives transmèdia, responent així a la previsible demanda de virtualitat que generarà en els pròxims mesos el teixit cultural barceloní.

En paral·lel, l’Ajuntament establirà els criteris generals per al desenvolupament, en situació de pandèmia, d’activitats culturals en espais diversos de la ciutat, de manera que es pugui garantir la seguretat del públic i dels treballadors i treballadores implicats. Així, s’estudiarà les condicions necessàries per realitzar activitats de manera física en museus, arxius, biblioteques, centres cívics, sales d’arts escèniques (teatre, dansa, música, circ o cinema) o bé en la via pública. Aquesta tardor, a més, s’endegarà una campanya de comunicació per fer palès el valor de l’activitat cultural, fomentar el consum cultural als barris, convidar la ciutadania a gaudir-ne i generar confiança entre els usuaris i usuàries de cultura de la ciutat. I a partir del 18 de maig s’obrirà un nou portal web en el qual es podrà trobar informació sobre les mesures que l’Ajuntament i altres administracions han pres per tal de donar suport al sector cultural. Aquest mateix portal, a més, informarà sobre la reorganització del calendari de grans esdeveniments culturals a la ciutat quan sigui necessari i sobre l’activitat cultural cancel·lada, ajornada o reprogramada.

Implementació del primer Pla de xoc

El conjunt de mesures que formen part d’aquesta segona fase del pla de xoc s’anuncien després que, en una primera fase, iniciada quatre dies després que comencés el confinament, s’hagi escoltat les necessitats i reclamacions del sector i s’hagi fet un esforç per tal de facilitar-li informació directa mitjançant una bústia de correu i un formulari web específics. En aquestes setmanes s’ha establert una coordinació permanent amb el Departament de Cultura de la Generalitat, s’ha avançat els pagaments en concepte d’aportacions municipals a consorcis i fundacions i s’estan elaborant informes per tal de realitzar un diagnòstic sobre l’impacte concret de la crisi de la covid-19 en el sector cultural de la ciutat.

Les primeres deu mesures anunciades per l’Ajuntament han permès habilitar una subvenció extraordinària per valor d’un milió d’euros per a projectes culturals corresponents al 2020 afectats per la crisi sanitària actual. Es preveu que la convocatòria (amb un màxim de 20.000 euros per projecte), es publiqui la primera quinzena de juny.

Les mesures referides al Grec Festival de Barcelona, sempre amb la perspectiva de donar suport al sector artístic local i reprogramar espectacles suspesos, la reprogramació en les temporades de tardor dels espectacles suspesos de la Quinzena Metropolitana de la Dansa, o l’avançament de la meitat dels caixets d’espectacles de festivals municipals reprogramats són també efecte de les primeres mesures apuntades per l’Ajuntament per tal de fer front a l’emergència cultural.

Igualment s’articularà una dotació extraordinària d’un milió d’euros per a la compra de llibres per a les Biblioteques de Barcelona que se sumarà als 270.391 euros d’inversió municipal prevista per al 2020 i que haurà de beneficiar especialment les llibreries de proximitat, amb la idea que aquests comerços puguin començar a facturar ja durant el mes de novembre les comandes que rebrien de les biblioteques barcelonines.

També s’ha recolzat el trasllat de la festivitat de Sant Jordi al 23 de juliol proposat per la Cambra del Llibre i la reubicació en el marc de les festes de la Mercè de part de les activitats de Món llibre.

S’ha ampliat a vuit centres cívics més l’edició d’aquesta tardor del programa d’arts escèniques Barcelona Districte Cultural, de manera que hi participaran trenta centres cívics on 22 companyies oferiran 139 funcions. A aquesta xifra cal afegir les 66 funcions ajornades de l’edició de primavera a càrrec de  22 companyies més.

Finalment, les mesures previstes inclouen una convocatòria de subvenció que afectaria l’Impost de Béns Immobles (IBI) i a una part de la taxa d’ocupació de la via pública per a filmacions.