Pas endavant per regular els serveis de bicicletes i motos compartides

El Plenari municipal ha tramitat la proposta de regulació del servei de bicicletes i motos compartides. La mesura inclou l’atorgament de llicències amb un cost anual de 71,51 euros per vehicle amb l’objectiu de limitar el nombre de vehicles, controlar l’ocupació dels aparcaments i minimitzar l’impacte que genera la seva presència.

25/11/2018 11:47 h

Ajuntament de Barcelona

 

El pla, que s’ha treballat amb entitats i empreses del sector, es basa a crear una nova taxa per a l’ocupació del domini públic —inclosa en les ordenances fiscals—, que les empreses de vehicles compartits hauran de pagar per obtenir les llicències.

Els permisos, amb un cost anual de 71,51 euros per bicicleta o moto, tindran una durada de tres anys prorrogables un any més, seran intransferibles i podran revisar-se segons l’evolució del sector.

Requisits per obtenir les llicències

  • Que un cop obtinguin les llicències, aquests vehicles s’han d’utilitzar.
  • Complir els criteris de sostenibilitat municipals: bicicletes mecàniques i elèctriques, i motos elèctriques.
  • Complir els criteris de seguretat municipals: s’han d’adherir al manual de bones pràctiques.
  • Tots els vehicles han d’incorporar sistemes de geolocalització.
  • Els vehicles avariats s’han de retirar en menys de 24 hores.
  • Accés municipal a les dades d’ús del sistema en temps real.
  • Totes les bicicletes han de disposar de sistema d’ancoratge i estacionar-se als espais que tenen habilitats a la via pública.
  • Totes les motos s’han d’estacionar d’acord amb la normativa municipal de l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles.

La proposta, que s’ha tramitat al Plenari municipal, queda pendent de l’aprovació definitiva.

Places d’aparcament reservades a particulars

Per fer compatible la mobilitat compartida i privada en bicicleta, els estacionaments ubicats a les zones amb més pressió de la ciutat tindran places reservades per a l’ús de particulars, senyalitzades amb color lila.

Panorama actual

Actualment operen a la ciutat un total de sis empreses de bikesharing i motosharing, amb 1.500 bicicletes i 2.325 motos en circulació. La nova regulació en permetria un creixement del 70% i el 47%, respectivament.

La proliferació d’empreses de mobilitat compartida ajuda a combatre la contaminació, a fomentar l’ús de la bicicleta i el transport públic i a impulsar el vehicle elèctric. El nou marc regulador servirà per minimitzar-ne els efectes negatius: l’ocupació de l’espai públic i la seguretat viària.

Etiquetes associades a la notícia