Donar veu a infants de la Guerra Civil

Aquest divendres, 27 d'abril, alumnes de l'Institut Lluís Vives pugen a l'escenari de la Lleialtat Santsenca per representar 'Viure en guerra. Vides robades', una obra de teatre construïda a partir dels records dels que van viure la Guerra Civil a Barcelona. La història ens trasllada les vivències i pensaments dels infants que van deixar de ser nens sota les bombes. No és la primera obra que fan els i les alumnes d'aquest institut del barri de Sants-Badal dins del projecte 'Donar veu a la memòria', que impulsa la xarxa Aprenentatge i Servei.

26/04/2018 20:40 h

Mupert

El projecte Donar veu a la memòria busca recuperar la memòria històrica de nens i adolescents del passat que visqueren moments de conflicte, per difondre-la a través d’una obra de teatre realitzada per alumnes de l’Institut Lluís Vives. Cadascuna de les sis obres representades fins ara es duu a terme en dues fases, és a dir, durant dos cursos. El primer, de gener a juny, és per construir l’obra de teatre a partir de la recerca i recopilació de fonts històriques i culmina amb l’estrena al mateix institut. El curs següent, l’obra es representa més enllà del centre, amb diversos tipus de públic amb qui també s’estableix un diàleg per compartir, debatre i ampliar la memòria històrica dels fets representats.

Els darrers anys han fet La pèrdua de la innocència. Infants sota les bombes (curs 2012-2014) sobre com els infants, especialment els alumnes del Grup Escolar Lluis Vives, van viure els bombardejos de la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola. També Aquí no hi ha papallones. Sobreviure a Terezín (curs 2013- 2015) sobre les vivències dels nens i nenes que van estar tancats al gueto de Terezín en trànsit cap als camps d’extermini a Polònia durant la Segona Guerra Mundial i Camins de nit. Infants perduts dels exilis (curs 2014 – 2016), que reflexiona sobre la marxa dels nois i noies cap a l’estranger, cap a les colònies escolars i després cap a França, i finalment l’exili interior d’aquells nens que es van quedar i van viure un canvi radical en les seves vides. Viure en guerra. Infants sota les bombes (curs 2015-2017) mostra com visqueren els infants durant la Guerra Civil i el 2016 es va preparar una reedició d’Aquí no hi ha papallones. Infants del gueto.

L’any passat van estrenar aquesta Viure en guerra. Vides robades, un viatge a través dels records que ens trasllada a les vivències i pensaments dels infants que van viure sota les bombes i, així, van deixar de ser nens i nenes. Aquest divendres, 27 d’abril, es representa a les 17 h a la Lleialtat Santsenca. No us ho perdeu!

Etiquetes associades a la notícia