Eines de suport mutu per fer front a les violències masclistes als entorns digitals

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, neix una campanya municipal per posar el focus en les violències masclistes que es donen en entorns digitals i oferir eines perquè les persones més joves puguin teixir relacions de suport, comunitat i empoderament.

17/11/2020 17:22 h

Ajuntament de Barcelona

Inspirada en l’obra de l’escriptora feminista Sara Ahmed, que estableix vincles entre la teoria feminista i la vida quotidiana, la campanya d’enguany vol donar recursos sobre sororitat a les usuàries més joves de les xarxes per exercir i representar visualment el suport mutu entre dones als entorns digitals. La campanya es dirigeix a dones joves, però convida a participar dones i persones aliades de totes les edats, atès que la violència masclista és un fenomen intergeneracional.

Podeu trobar tota la informació de la campanya al web barcelona.cat/bcnantimasclista.

Les violències masclistes i els entorns digitals

Quan es parla de l’abast de les violències digitals cal tenir en compte que, segons les dades de la darrera enquesta sobre violència masclista de la Generalitat de Catalunya, de l’any 2019, al voltant d’un 15% de les dones barcelonines afirmen que han patit ciberassetjament en algun moment de la seva vida.

La vigilància, el control i la manipulació de la informació a internet i les xarxes socials són algunes de les formes principals de violència digital, actualment força invisibilitzades. L’entorn digital, a més, facilita l’anonimat, la suma d’agressors, la viralitat i la repetició dels abusos.

Aquest fenomen afecta especialment dones i persones amb identitats, expressions de gènere i orientacions sexuals no normatives, i encara més les dones racialitzades.

El premi 25N

Des de l’any 2005, es convoca a la ciutat el premi 25N coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. Els projectes guanyadors reben recursos econòmics i suport institucional.

Per contribuir a la visibilització de la violència masclista en entorns digitals, el premi 25N d’enguany, amb el lema “Block the troll: estratègies feministes a les xarxes”, té l’objectiu de donar suport a iniciatives contra els assetjaments i les violències masclistes en aquests entorns.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades