Eines per a una gestió municipal ètica, transparent i eficaç

A les Jornades Transparència i Bon Govern, celebrades el 29 i 30 de maig, l'Ajuntament de Barcelona ha compartit les accions que duu a terme per garantir una gestió pública eficaç, eficient, ètica i transparent que respongui als nous reptes democràtics de les ciutats. És el cas del Codi ètic i de conducta, que es vol aprovar al Plenari de juny, la Bústia Ètica i de Bon Govern i el web de Rendició de Comptes.

31/05/2017 13:55 h

Ajuntament de Barcelona

Els càrrecs electes, polítics, directius i eventuals hauran de complir aquest codi de conducta, elaborat amb les aportacions dels grups municipals, l’Oficina Antifrau, el Consell de Ciutat i el Consell Assessor per a la Transparència. El document vol evitar les portes giratòries i detalla les males pràctiques i conflictes d’interès que podran sancionar-se, com ara les incompatibilitats, els viatges i les despeses injustificats, la recepció de regals, la concessió arbitrària de subvencions i altres tractes de favor.

A més, el control de l’acció pública està a l’abast de tothom a través de la Bústia Ètica, una eina informàtica que permet comunicar, si es vol de manera anònima, conductes contràries a una gestió ètica de l’Administració i presumptament corruptes. Fins al 18 de maig la bústia havia rebut 235 comunicacions, és a dir, 13,8 a la setmana. En total, 128 d’aquestes comunicacions les van fer persones que es van voler identificar, mentre que 107 van preferir fer servir l’anonimat.

També s’ha obert, dins del portal participatiu Decidim Barcelona, la nova secció Rendició de Comptes, que anirà oferint instruments perquè es puguin auditar l’actuació, les decisions i els compromisos de l’Ajuntament. D’aquesta manera, la transparència en la gestió pública es converteix també en una porta oberta a la participació i la incidència política de la ciutadana.

Evitar la corrupció

Les Jornades Transparència i Bon Govern, organitzades per l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Oficina Antifrau de Catalunya i el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (Universitat Autònoma de Barcelona), responen a la voluntat municipal de posar l’ètica i la transparència al centre del debat sobre els valors que han de regir la gestió pública.

En l’acte de cloenda, el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, va afirmar que la corrupció no són només els casos més coneguts de malversació i finançament il·legal. “L’opacitat, els sous d’escàndol, l’acumulació de privilegis i càrrecs o la distància entre les decisions polítiques i la ciutadania”, segons Asens, “són formes de governança que també són corrupció”.