El Ball d’Espases de Cervera, convidat d’honor al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

09/01/2019 08:55 h

Esther Estela

A Barcelona la temporada gegantera s’obre amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat. Enguany la festa es farà el dissabte 12 de gener a les 18.30 i la cercavila partirà de la basílica del Pi per anar cap a l’església de Santa Maria del Mar. El convidat d’honor d’enguany serà el Ball d’Espases de Cervera, una tradició històrica recuperada l’any 2016 que actualment és única a Catalunya. Es tracta d’un ball documentat des del 1411 que va desaparèixer al segle XVIII arran de les prohibicions borbòniques desprès de la Guerra de Successió.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és un acte que organitzen conjuntament l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic. La festa començarà a les 18.30 a la plaça del Pi, on, sota la llum de les torxes, es podran veure ballar els gegants grans i petits del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Gonfanons de les dues basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí de Barcelona, la Mulassa de Barcelona i el Ball d’Espases de Cervera.

La cercavila arrencarà a les 19.30 i travessarà el barri Gòtic fins a arribar a la plaça de Santa Maria, a la Ribera. Cap a les 20.45 el seguici entrarà dins l’església de Santa Maria del Mar, on les diverses peces faran els balls d’honor. L’ordre dels balls serà: el Lleó, el Dofí, la Mulassa, el Ball d’Espases de Cervera, els Gegants de Santa Maria del Mar i la família dels Gegants del Pi. S’acabarà amb el moment culminant de la diada, el ball dels quatre gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. És una dansa única a Catalunya que només es balla en aquest acte.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és una festa que es fa a principi de gener, pels volts del dia 10. Es fa en aquesta data perquè una de les desfilades més espectaculars d’imatgeria festiva que hi ha documentades a Barcelona es va fer l’any 1601 amb motiu de la canonització de sant Ramon de Penyafort, que té la diada el 10 de gener.