El BCNegra torna a prendre la ciutat

Al febrer la ciutat celebrarà la 17a edició del BCNegra, el festival de novel·la negra de Barcelona. Durant deu dies, el Poblenou serà l’epicentre d’un esdeveniment que recupera el format presencial i organitza una quarantena de taules rodones i 53 activitats en què participaran més de 110 autors i autores del panorama literari nacional i internacional.

24/01/2022 15:52 h

Ajuntament de Barcelona

L’Aliança del Poblenou serà l’escenari principal del BCNegra 2022, si bé el mític teatre El Molino també tindrà la seva quota de protagonisme. En qualsevol cas, el festival de novel·la negra de Barcelona tindrà lloc en dos espais centenaris que han vist passar la història de la ciutat i de la seva gent.

Entre les escriptores i escriptors que es trobaran al BCNegra destaquen figures com Brenda Navarro, Elena Medel, Ricardo Menéndez Salmón, Charles Cumming, Chris Whitaker o Eduardo Mendoza, entre molts d’altres.

A més de les taules rodones, el BCNegra oferirà un gran ventall d’activitats, començant per la inauguració del festival, el 3 de febrer, a la Biblioteca Jaume Fuster, amb la instal·lació de l’exposició “Expedient González Ledesma”, en memòria d’un dels millors cronistes que ha donat la literatura i dels seus personatges més memorables, el comissari Méndez i l’advocat Silver Kane.

I fins al 13 de febrer hi haurà espai per a la música, el còmic, un slam poètic, la gastronomia, el cinema i rutes literàries, una d’elles en homenatge a Pepe Carvalho, aprofitant que es compleixen 50 anys de la creació del popular detectiu de Montalbán.

L’autor, el llibre i el personatge del BCNegra

El britànic Ted Lewis, precursor del renaixement del gènere de la novel·la negra al Regne Unit, ha estat l’autor escollit de l’edició d’enguany per convidar la ciutadania a revisitar-lo o descobrir-lo. Així mateix, el festival vol recuperar la figura d’Èdip, de la tragèdia Èdip Rei, de Sòfocles, com el que possiblement hagi estat el primer detectiu literari de la història, i també ret homenatge a Petra Delicado, el personatge de l’escriptora Alicia Giménez Bartlett que va obrir la porta als personatges femenins empoderats i no únicament víctimes de la ficció.

El premi Pepe Carvalho 2022

En el marc del festival BCNegra tindrà lloc, un any més, l’entrega del premi Pepe Carvalho, que aquesta vegada ha reconegut la trajectòria literària de Don Wislow. La cerimònia de lliurament del guardó es durà a terme el 10 de febrer.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades