El campanar dels Sants Just i Pastor, obert al públic

10/03/2015 14:37 h

Susagna Alcón

La remodelació de la basílica ha permès organitzar-hi visites guiades i descobrir un important llegat històric i artístic. Sota el paviment de l’església s’han trobat restes arqueològiques del segle VI, i a la cúpula de la capella del Santíssim i dels Nous Màrtirs s’han localitzat pintures de Josep Mirabent i Bartomeu Ribó de l’any 1857.

Vídeo ‘El campanar dels Sants Just i Pastor, obert al públic’

La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor és des d’ara un nou punt d’interès històric i artístic de la ciutat, després que hagi finalitzat la remodelació de l’edifici. Les obres han permès adequar els espais per oferir-hi visites guiades, en el curs de les quals els assistents podran passejar per les terrasses gòtiques, ara descobertes, i accedir a la part superior del campanar, des d’on es pot gaudir d’unes grans vistes de la ciutat.

Però és a l’interior on les obres han permès fer unes troballes de gran valor històric i artístic. A través d’un paviment de vidre, són visibles unes restes arqueològiques del segle VI, que evidencien que Sant Just ja es destinava aleshores al culte cristià. Hi ha una tomba privilegiada, que segurament és d’un bisbe, i una piscina baptismal de planta cruciforme on un bisbe administrava el baptisme, sempre a neòfits adults.

La capella del Santíssim i dels Nous Màrtirs també s’ha reformat, i també amagava sorpreses. Gràcies a les obres s’han descobert unes pintures de Josep Mirabent i Bartomeu Ribó de l’any 1857 que representen quatre moments de la passió i la resurrecció. La basílica està oberta cada dia d’11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores, per a la pregària i la missa. A partir d’ara també s’hi ofereixen visites guiades.