El CAS Baluard amplia l’horari

El Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodepèndencies Baluard, al districte de Ciutat Vella, obrirà a partir d’ara entre les 7.00 i les 00.00 hores, dues hores més que abans de l’estiu i quatre hores més que durant l’estiu del 2016.

09/11/2018 17:58 h

Ajuntament de Barcelona

El Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències Baluard, al districte de Ciutat Vella, obrirà a partir d’ara entre les 7.00 a les 00.00 hores, dues hores més que abans de l’estiu i quatre hores més que durant l’estiu del 2016.

El nou horari s’ha establert després que el CAS Baluard hagi obert aquest estiu ininterrompudament les 24 hores del dia i així s’hagin pogut analitzar en detall els fluxos de les persones usuàries, els perfils i les necessitats.

L’equip de professionals de Baluard ha constatat que al voltant del 70% dels consums nocturns es produeixen abans de les 00.00 hores, i per tant, el tancament fins les 7.00 hores de l’endemà és factible. En qualsevol cas, existeix la voluntat d’adaptar-se a les circumstàncies i la possibilitat de tornar a canviar els horaris en cas que sigui necessari.

Els centres d’atenció i de seguiment es consoliden a la ciutat

Els CAS s’han consolidat a la ciutat com un recurs imprescindible per minimitzar les conseqüències adverses que el consum de drogues legals i il·legals provoca en la salut de la persona o de la societat. Una dada que ho constata és que l’any 2015 es van recollir mensualment al voltant de 13.000 xeringues als carrers de Barcelona, respecte a les prop de 2.300 que s’han recollit durant els mesos d’enguany.

Les dades diàries que recullen els quinze centres d’atenció i seguiment que hi ha a Barcelona confirmen el fet que la situació actual de la ciutat pel que fa a la presència d’heroïna i altres drogues injectades és molt inferior a la que es registrava a finals dels anys noranta i principis dels 2000. No només pel nombre de xeringues recollides a l’espai públic, sinó també perquè no s’han detectat noves incorporacions massives de persones consumidores als centres.

El nombre de persones que tornen a iniciar un tractament per consum de drogues injectades després d’una recaiguda ha passat de 902 l’any 1997 a 267 l’any 2017, mentre que els inicis de tractaments nous han passat de 391 a només 75.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades