“El centre som les persones i el nostre valor és el treball”

Biciclot és un model d’economia social centrat en les persones que promou la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic i saludable. En els propers mesos, la cooperativa es mudarà a l’edifici fabril de Can Picó, que també serà la seu del Bici Hub.

03/07/2017 13:04 h

Ajuntament de Barcelona

El Grup de Treball Biciclot va néixer el 1987 dins un col·lectiu de ciclistes urbans i cicloturistes des del qual es fomentava l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport i que es reunia a Sants.

Amb la intenció d’anar més enllà de la mera reivindicació, el grup va començar a plantejar-se propostes per promoure la bicicleta a Barcelona, mentre alguns dels membres es formaven en mecànica i soldadura i altres guanyaven experiència en l’organització de viatges cicloturistes.

Segons Xavi Prat, president de Biciclot, la cooperativa té “dos ADN: un ADN productiu, d’autoocupació, i un ADN ideològic de promoció de la bicicleta en tots els camps”.

Avui dia, Biciclot és una cooperativa de treball, un model d’economia social centrat en les persones, amb vocació de servei, compromís social i mediambiental, que promou la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable i per a una mobilitat sostenible.

Per Montse Ramírez, responsable d’Administració i Comptabilitat de Biciclot, la clau de la cooperativa és que creu en el seu model i en les persones. “El centre som les persones i el nostre valor és el treball”, explica Ramírez.

Trasllat a un nou edifici

En els propers mesos, Biciclot deixarà el local del Clot i es mudarà a l’edifici fabril de Can Picó (carrer de Pere IV, 58). Aquest nou espai serà, entre altres coses, la seu del Bici Hub, un projecte que vol ser, segons paraules del president de Biciclot, un “punt de trobada de diferents col·lectius i iniciatives”, tant en temes de bicicleta com de tipus social.

A més, el Bici Hub és “resultat de combinar la voluntat de la institució —l’Ajuntament de Barcelona— i la voluntat dels emprenedors i emprenedores de Biciclot, que volen que hi hagi un espai físic on la bicicleta es converteixi en referent”, explica Ferran Aguiló, responsable del projecte Bici Hub Barcelona de Biciclot.

L’Ajuntament de Barcelona, a través del comissionat d’Economia Social i Cooperativa, va triar aquest projecte en el seu Pla d’impuls del cooperativisme, la qual cosa va significar una aportació de 200.000 euros a la primera fase dels treballs de rehabilitació de Can Picó.