El cohabitatge arriba a la Marina

La Cooperativa Llar Jove ha posat la primera pedra de la Chalmeta, un nou edifici de cohabitatge per a 32 famílies que es construirà en un solar municipal amb cessió d’ús al barri de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc.

09/02/2020 13:04 h

Ajuntament de Barcelona

El solar municipal del carrer d’Ulldecona, 26-29, amb el carrer de Micaela Chalmeta, 7-9, serà l’espai on s’ubicarà el primer edifici de cohabitatge de la Marina del Prat Vermell, una construcció a càrrec de la cooperativa d’habitatges Llar Jove SCCL. El 35% dels membres de la cooperativa són famílies que ja són veïnes de la Marina i que continuaran vivint al barri, fet que contribuirà a frenar la gentrificació en aquesta zona de la ciutat.

La Llar Jove aixecarà un bloc de 32 habitatges d’una, dues i tres habitacions. L’edifici també disposarà d’un local i d’espais comuns a la planta baixa, espais verds a la coberta i altres espais col·lectius, com una bugaderia, un espai de salut i treball, una cuina i menjadors, espais polivalents, terrasses i horts compartits.

La Chalmeta és una de les promocions delegades de cohabitatge impulsades per l’Ajuntament durant el darrer mandat i s’emmarca en el Pla pel dret a l’habitatge de Barcelona 2016-2025.

Una construcció saludable, sostenible i que fomenta l’estalvi energètic

Per millorar el rendiment energètic, el sistema de façana ventilada es combinarà amb un d’aïllament exterior segons la localització, i les proteccions solars es col·locaran a les plantes superiors dels patis interiors per controlar l’excés d’assolellament a l’estiu.

Els tancaments de la façana seran de cotó reciclat i el sistema d’aïllament exterior serà de fibra de fusta, per regular la humitat dels ambients i aconseguir un bon confort tèrmic.

El disseny de la il·luminació també està pensat per aconseguir el màxim estalvi energètic mitjançant la tecnologia LED i la il·luminació automàtica a les zones comunes. D’altra banda, es calcula que es podrà estalviar un 25% del consum d’aigua instal·lant temporitzadors d’aigua a les aixetes, sistemes de descàrrega de doble flux i sistemes de baix cabal d’aigua.

 Més projectes de cohabitatge a la ciutat

La Llar Jove és la tercera cooperativa que inicia les obres de construcció d’un edifici de cohabitatge durant aquest mandat. La primera va ser La Balma, que va començar les obres l’estiu passat al carrer d’Espronceda, 131, al Poblenou. El segon projecte va ser el de La Xarxaire, que dilluns va posar la primera pedra al passeig de Joan de Borbó Comte de Barcelona, 11, al barri de la Barceloneta. 

Durant el mandat anterior, dues promocions de cohabitatge van acabar els seus projectes: La Borda, al carrer de la Constitució, 83, al barri de la Bordeta, on viuen seixanta persones, i la del carrer de la Princesa, 49, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, on viuen deu persones.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades