El comportament de les abelles com a indicador mediambiental

25/03/2015 08:45 h

Míriam Pina García

Un projecte anomenat “Abelles urbanes”, que lidera el grup Open Systems de la Universitat de Barcelona, relaciona el comportament de les abelles amb la salut de l’ecosistema urbà, ja que, diuen, són uns insectes molt sensibles a la contaminació urbana.

Vídeo ‘Les abelles urbanes podrien ser un indicador de la qualitat mediambiental’

El Museu de Ciències Naturals del Parc de la Ciutadella té un apiari des del 1945. Un equip d’apicultors es fa càrrec dels ruscos periòdicament. En fan el manteniment, controlen que les abelles tinguin l’espai que necessiten, que tinguin reserves d’aliments i de medicaments i, en definitiva, que tinguin les condicions més favorables per a la producció de mel.

Des de fa un any hi ha un rusc diferent de la resta, ja que està equipat amb tota mena de sensors que controlen els moviments i el comportament de les abelles. Hi ha un sensor de temperatura, un de pes, un de so i un altre de control d’entrada i sortida de les abelles, que envien la informació a un servidor i que es pot consultar a través de la xarxa. És un sistema per estudiar les abelles que ha creat i desenvolupat el grup Open Systems, el qual, a més, forma part de l’Oficina de Ciència Ciutadana del Barcelona Lab, un projecte impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona.

I és que s’ha detectat que cada cop hi ha menys abelles i que estan variant el seu comportament natural perquè, diuen, estan estressades. Segons Josep Perelló, professor de física de la Universitat de Barcelona i membre del projecte Open Systems, “les abelles són tan sensibles a la contaminació que poden servir com a indicadors de la qualitat de vida de les ciutats”. De moment l’estudi amb abelles urbanes es troba en un primer estadi, i només s’han pogut observar en aquests insectes canvis d’activitat que depenen de les condicions climatològiques de la ciutat. La idea és aconseguir dades concretes que puguin ajudar a fer que Barcelona sigui una ciutat més sostenible.

Notícies relacionades