El Consorci de l’Habitatge augmentarà en 64 milions la inversió en lloguer assequible

Acord entre l’Ajuntament i la Generalitat en el marc del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per augmentar en 64 milions d’euros la inversió en habitatge assequible, i amb un 81% de finançament municipal. Malgrat que la Generalitat incrementa la seva aportació fins al 19%, encara està lluny d’arribar al 60% que determina el Consorci.

21/09/2018 18:19 h

Ajuntament de Barcelona

Les dues institucions que formen el Consorci de l’Habitatge de Barcelona acorden un primer pas per millorar la situació actual de la inversió en polítiques d’habitatge a la ciutat. Fins ara, l’Ajuntament finançava un 84% de les actuacions en habitatge, malgrat que el Consorci estableix un 40% d’inversió municipal i un 60% d’aportació de la Generalitat de Catalunya.

Amb el marc d’actuació pactat durant la reunió de la sessió extraordinària de la Junta general del Consorci que s’ha celebrat avui, la inversió de la Generalitat ascendirà fins a assolir un 19% del finançament (29 milions d’euros més), mentre que l’Ajuntament n’aportarà un 81% (35 milions d’euros més), molt lluny encara de la proporció que determina el Consorci.

Consulteu tots els detalls sobre l’acord en aquest enllaç.

Un total de 647 milions d’euros per defensar el dret a l’habitatge

La partida pressupostària global creix fins als 647 milions d’euros, que es distribueixen de la manera següent:

  • 337 milions d’euros destinats a promocionar obra nova.
  • 105,5 milions d’euros per comprar habitatges.
  • 25 milions d’euros per mobilitzar pisos privats cap a lloguer assequible.
  • 79 milions d’euros per a ajuts al lloguer.
  • 101 milions d’euros per a ajuts a la rehabilitació.

Finançament estatal i reforma legislativa

Ambdues administracions han reclamat a l’Estat un increment del finançament en polítiques d’habitatge per donar assistència a una situació d’emergència habitacional que afecta especialment les ciutats. L’especulació immobiliària i la gentrificació dificulten l’accés a una llar assequible i provoquen l’expulsió dels veïns i les veïnes dels seus barris, especialment dels més cèntrics, que es veuen obligats a marxar a causa de l’increment abusiu dels preus del lloguer.

A més, l’Ajuntament i la Generalitat reclamen a l’Estat que recuperi la Llei 24/2015, aprovada al Parlament de Catalunya per adoptar mesures per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, i que el Govern del Partit Popular va aturar mitjançant un recurs judicial. Aquesta llei permetria exigir el compliment de la funció social als grans tenidors que mobilitzen habitatges cap a fons d’inversió internacionals i els obligaria a oferir solucions a les persones que hi viuen, i que fins ara han de fer front al desnonament.

Habitatge assequible amb qualificació permanent

A més de l’increment en la inversió, la Generalitat s’ha compromès a treballar en una reforma legislativa per reparar la situació actual de l’habitatge de protecció oficial de promoció privada, el qual es pot desqualificar transcorregut un període de temps. La pèrdua del teixit d’habitatge assequible amb el marc legal actual fa necessària la modificació de la normativa per garantir la qualificació permanent dels pisos protegits.

Aquesta actuació es fa encara més necessària amb la iniciativa impulsada per les entitats que defensen el dret a l’habitatge a la ciutat, per reservar el 30% de les noves construccions i les grans rehabilitacions a habitatge protegit, i que requereix aquesta reforma legal per garantir l’enfortiment del parc de lloguer assequible a llarg termini i corresponsabilitzar el sector privat immobiliari en la construcció d’un model d’habitatge equitatiu i just.

Més lloguer assequible

Els veïns i les veïnes de la promoció de lloguer públic del carrer de Tànger han rebut avui les claus de les noves llars. Un conjunt de 47 habitatges equipats amb un o dos dormitoris, cuina, bany i sala d’estar – menjador. Les promocions públiques d’habitatges de lloguer assequible garanteixen que el preu del lloguer s’adequa a les condicions socioeconòmiques de cada sol·licitant.

L’equipament inclou vint allotjaments temporals destinats a persones en situació de risc d’exclusió social que tenen dificultats per accedir a una llar digna i adequada.

L’edificació de Tànger, 40, situada al districte de Sant Martí, ha rebut el premi de l’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl 2018 per incloure mesures d’estalvi energètic, integrar el disseny a l’entorn i utilitzar materials reciclables en la seva construcció.

Etiquetes associades a la notícia