El Festival d’Arquitectures Model aposta per l’empatia radical

L’arquitectura pot ser empàtica? Pot crear espais que, a més de respondre a les necessitats dels usuaris, tinguin en compte qüestions socials, culturals i ambientals? La segona edició del Model - Festival d’Arquitectures de Barcelona vol explorar el poder transformador del disseny i l’arquitectura amb el lema “Empatia radical”. Del 20 al 30 d’abril de 2023, el festival tornarà a transformar la ciutat en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica, amb una ubicació nova: l’entorn del parc de les Glòries.

07/03/2023 13:15 h

Ajuntament de Barcelona

L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i gestionat a través de la Fundació Mies van der Rohe, manté l’objectiu de fer de l’espai urbà una plataforma que permeti acostar l’arquitectura experimental a la ciutadania i dibuixar nous models que donin resposta als reptes a què s’enfronten les ciutats.

És a dir, vol esdevenir una gran festa ciutadana on tothom pugui fer aportacions sobre com l’arquitectura pot millorar la qualitat de vida de les persones i imaginar noves maneres de construir i d’ocupar l’espai.

Una de les novetats principals de la propera edició és que el festival es trasllada a l’entorn del parc de les Glòries. Des d’aquest nou epicentre la ciutadania podrà gaudir d’instal·lacions efímeres, debats, conferències, exposicions, projeccions, rutes, tallers, concerts o performances. Però també d’obres d’urbanistes, paisatgistes, artistes i professionals de disciplines tan diverses com la ciència, l’economia, el dret o la literatura.

Més que pensar en l’altre

El festival recupera els cinc grans eixos temàtics de la primera edició (entre cultures, entre espècies, entre generacions, entre matèries i entre classes), però enguany vol fer un pas més i aposta per l’empatia radical com a tema central. No es tracta d’una empatia limitada a comprendre les emocions i els sentiments aliens, sinó la que pot atendre les necessitats dels altres d’una manera profunda.

Això vol dir dissenyar espais i edificis que, a més de respondre als anhels particulars dels usuaris, amplien l’abast de la seva mirada per atendre preocupacions socials, culturals i ambientals. S’aposta per una arquitectura que transcendeix l’ús immediat, pensa en comunitat i posa al centre les persones.

L’objectiu de l’empatia radical en arquitectura és crear espais que no només compleixin funcions pràctiques, sinó que també tinguin un impacte positiu en les comunitats on es troben per contribuir a un món més equitatiu, inclusiu, just i sostenible.

Un impuls a la participació

A més d’impulsar la participació de la ciutadania, Model té la voluntat de reivindicar el treball independent de creadors i creadores locals i internacionals, i per això a finals de l’any passat va crear el premi Model d’Experimentació Arquitectònica, una convocatòria oberta a arquitectes, investigadors culturals i comissaris d’arreu del món. Els guardons, distribuïts en tres categories, han permès seleccionar un conjunt d’artistes que s’encarregaran de concebre i dissenyar les instal·lacions, realitats augmentades i projectes curatorials de la propera edició del festival. Els guanyadors d’aquesta primera edició dels premis són els següents:

Premi Model Instal·lacions:

– Equal Saree (Barcelona)
– Daryan Knoblauch (Londres/Colònia)
– H3o Architects + DFMD + Galantus Natura (Barcelona/Ciutat de Mèxic)
– Harrison Atelier (HAt) (Nova York)
– Kosmos i Parabase (Zuric/Graz/Barcelona/Basilea)

Premi Model Arquitectures Digitals:

– Besler & Sons (Nova York)
– Farah Michel (Dubai)
– Mathilde Marengo i Iacopo Neri, Institute for Advanced Architecture of Catalonia (Barcelona)
– Víctor Enrich (Barcelona)

Premi Model Comissariat:

– Ethel Baraona (Barcelona)
– Noa Yarkoni, Mar Gené i Tiffany Whittaker (Barcelona)
– Oscar Guayabero i Daniele Porretta (Barcelona)
– Temporary Pleasure (Berlín/Brussel·les/Barcelona)

Aquesta primera convocatòria del premi Model a l’Experimentació Arquitectònica ha rebut 117 candidatures de 60 ciutats i 23 països.

Una nova convocatòria de +MODEL

Model és un esdeveniment de ciutat, integrador i inclusiu i, per aquest motiu, convida tot el sector de l’arquitectura i la ciutadania a participar-hi a través de la convocatòria de +MODEL, un programa d’activitats paral·leles al festival que pretén enriquir el debat sobre l’impacte de l’arquitectura en la societat i el reconeixement del patrimoni arquitectònic.

Entitats i institucions de diferents disciplines socials, culturals i artístiques estan convidades a participar mitjançant propostes que responguin amb creativitat al tema del festival. Es poden enviar les propostes fins al 20 de març omplint el formulari d’inscripció.

Els projectes seleccionats per formar part d’aquest programa paral·lel podran aspirar a un dels premis +Model, dotats amb 1.000 euros.

Enguany Model coincideix amb Sant Jordi i, per això, el 23 d’abril hi haurà un programa complet de presentacions de llibres i debats al Mercat dels Encants. A més, al llarg de tot el festival, la iniciativa Llibres Model tornarà a presentar una selecció de llibres de diverses editorials internacionals que promouen i difonen obres i idees en l’àmbit de l’arquitectura.

Model el van fundar l’any passat l’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) amb l’horitzó de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco de Barcelona 2026. La propera edició es fa sota la direcció artística d’Eva Franch i Gilabert.