El món educatiu reflexiona sobre el dret de refugi

05/12/2016 17:39 h

Ajuntament de Barcelona

La Xarxa Educativa en Suport de les Persones Refugiades posa en marxa una setmana d’activitats en escoles, instituts, entitats de lleure i altres equipaments educatius per debatre sobre les polítiques d’asil i refugi.

La Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar comença el 10 de desembre, coincidint amb el Dia dels Drets Humans, i s’allarga fins al 18 de desembre, Dia de les Persones Migrants. La iniciativa pretén donar a conèixer la tasca que s’està portant a terme en el món educatiu per promoure l’apoderament dels infants i joves i apel·lar a la responsabilitat dels governs envers el dret a refugi.

El programa d’accions preveu una jornada de commemoració dels drets humans a la plaça de la Universitat, amb activitats i tallers per conscienciar la ciutadania, que tindrà lloc el 10 de desembre. Dilluns, 12 de desembre, els centres educatius i les entitats penjaran pancartes i banderoles amb el lema #VolemAcollir. Dimarts serà el dia artístic, amb activitats creatives entorn del tema del refugi.

Dimecres, 14 de desembre, es proposa que l’alumnat porti samarretes o cartolines de color blau per simbolitzar el mar Mediterrani i realitzar un mosaic que denunciï la situació actual de les persones que es veuen forçades a migrar. Dijous les activitats es traslladaran als carrers i les places dels barris per escenificar el treball en xarxa de les entitats, i divendres es farà un minut de silenci en record de les víctimes de la guerra. Diumenge es clourà la setmana commemorant el Dia Internacional del Migrant.

La Xarxa Educativa en Suport de les Persones Refugiades és un espai col·laboratiu per compartir experiències i recursos i fer accions coordinades per abordar la crisi ètica sobre les fronteres i en favor del dret a migrar. La xarxa està formada per agents educatius com escoles, entitats de lleure, equipaments educatius, instituts, moviments socials o associacions. Per formar-ne part, podeu registrar-vos en aquest web.

El dret a refugi, a les aules

L’Ajuntament de Barcelona també ha impulsat diferents iniciatives perquè els infants i joves de la ciutat puguin conèixer als centres educatius què és una persona refugiada i quins drets té. Enguany, l’Audiència Pública als nois i noies de la ciutat se centra en el pla “Barcelona, ciutat refugi”, i els més petits també tractaran el dret a refugi i en recolliran les conclusions al Pregó dels Infants de les festes de Santa Eulàlia.

El consistori també ofereix als centres educatius el Catàleg d’activitats antirumors amb l’objectiu d’afavorir la convivència intercultural. A més, l’Ajuntament ha col·laborat amb la guia APS: Pau, drets humans i solidaritat, que recull propostes d’educació per a la justícia global.