El mural contra la sida de Keith Haring torna al Raval

21/02/2014 18:36 h

Regina Navarro

 

L’artista nord-americà va pintar un mural de 30 metres a la plaça de Salvador Seguí el 1989. Ciutat Vella el recuperarà, 25 anys després.

Vídeo ‘Mural contra la sida’

El 27 de febrer de 1989, l’artista nord-americà Keith Haring va pintar un mural de 30 metres contra la sida a la plaça de Salvador Seguí, al Raval. Haring es va posar a pintar el mur cap a les deu del matí i, unes nou hores després, ja estampava la signatura. El mural era una crida a la sensibilització contra la sida, on es podia llegir el lema en castellà “Todos juntos podemos para el sida” i on hi apareixien referents clars i directes com la xeringa o la serp.

Keith Haring ja era llavors un artista de renom. Les seves característiques figures humanes eren reconegudes mundialment. Pels veïns del barri, però, era un grafiter més i el seu mural va aixecar moltes crítiques als voltants. De fet, l’obra va ser molt efímera: primer les pintades sobre el mural i després els canvis urbanístics la van fer desaparèixer. Ara, 25 anys després, el Districte de Ciutat Vella ha decidit recuperar-lo. El nou mural ja s’ha començat a pintar en una de les parets al costat del Macba, al mateix Raval.

“A través de la proposta de Raval Cultural, el Macba va poder recuperar el calc i, d’aquesta manera, hem pogut retornar al barri una peça d’un artista urbà de prestigi com Keith Haring. Amb iniciatives com aquestes es vol fer justícia i recuperar allò que era del Raval i que no s’ha de perdre”, explica la regidora del Districte de Ciutat Vella, Mercè Homs.

Amb la recuperació del mural, Barcelona segueix apostant per conscienciar la població contra la sida, a la vegada que fa reviure l’obra d’un artista talentós que va voler deixar la seva impremta a la ciutat i que va morir un any després, víctima d’una malaltia associada al mateix síndrome.