Obre el MUHBA Bon Pastor, el Museu de l’Habitatge de Barcelona

Per preservar la memòria de les Cases Barates i la història de l’evolució de l’habitatge, neix el MUHBA Bon Pastor, un espai museístic dissenyat dins d’una desena de les antigues Cases Barates d’aquest barri de Sant Andreu. Aquestes illes de cases es van construir per a famílies obreres vingudes d’arreu d’Espanya per construir els diferents recintes de l’Exposició Universal del 1929. Tot el llegat d’aquestes famílies i les particularitats del barri es poden resseguir en aquest nou museu municipal de Barcelona.

10/03/2023 14:41 h

Ajuntament de Barcelona

El MUHBA Bon Pastor ja és una realitat. Aquest projecte, que ha estat possible gràcies a la complicitat establerta entre el Museu d’Història de Barcelona, la gent del barri i altres agents socials que treballen cada dia sobre el terreny, té com a objectiu principal donar a conèixer la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle XX i fer-ho des de la perifèria.

Amb aquesta finalitat, s’han museïtzat deu de les setze cases que formen una illa del barri obrer del Bon Pastor, habitatges que van ser construïts l’any 1929. Són cases unifamiliars posades en fila i directament abocades al carrer, fet que facilitava les relacions del veïnat i l’activitat social i política.

De les deu cases museïtzades, cinc mostren la lluita per l’habitatge a la ciutat i cinc com es vivia al Bon Pastor i l’evolució dels interiors de les cases des que es van construir i fins a l’any 2010. L’exposició “Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010” mostra com l’habitatge ha estat un repte constant a la ciutat contemporània i explica que les deficiències dels habitatges destinats a les classes populars han estat un problema compartit en moltes grans ciutats arreu del món.

La mostra “Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010”, junt amb la restitució patrimonial, permet conèixer els períodes clau en la trajectòria d’un barri que és un magnífic exponent de l’evolució de la ciutat des del punt de vista de l’habitatge i la cohesió social dels barris al llarg del segle XX.

Aquest equipament de proximitat està cogestionat pel MUHBA, el Districte de Sant Andreu i el Centre d’Estudis – Arxiu Vilabesòs, i finançat pel Pla de barris. A més de les exposicions, també hi ha un laboratori escolar i ciutadà.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades