El Nadal a Sant Martí: benvinguda màgia!

L’Ajuntament de Barcelona i les entitats del districte han programat gairebé un centenar d’activitats per gaudir de les tradicions i els valors nadalencs amb els personatges més màgics!

13/12/2019 08:48 h

Districte Sant Martí

Sortim de casa, deixant enrere el caliu de la llar, ens enfrontem al fred de l’hivern per fer una passejada pel barri i veure els llums de colors, per escoltar cantades de nadales, menjar xocolata, visitar fires d’artesania, gaudir d’activitats infantils, d’espectacles familiars… Sortim de casa per dur la carta al Pare Noel, als patges reials o a Ses Majestats els Reis d’Orient. I tot ho fem en bona companyia, amb familiars i amics, mentre ens trobem pels carrers amb personatges màgics com l’entrenadora de tions, l’embolicador de regals o el pelador de raïm.

El Nadal a Sant Martí

Per als més petits i petites de la casa, les diferents entitats del districte han preparat tallers (decoració nadalenca sostenible, disseny de fanalets, d’embolcalls…), espectacles familiars (El Trencanous, Dos contes càlids per a l’hivern,  circ cabaret… ), festes infantils i tions de Nadal. Gairebé a tots els barris de Sant Martí pots trobar un tió o tiona disposats a cagar regals! I Pares o Mares Noel recollint cartes dels infants del districte.

La cultura popular i les fires també tenen el seu espai en aquestes festes nadalenques. El veïnat de Sant Martí  pot gaudir dels concerts de Nadal de la cobla Sant Jordi o de l’Orfeó Martinenc. Tampoc hi falten Els Pastorets. Fins a cinc entitats del districte representen enguany aquesta obra teatral tan típica del Nadal: Auditori de Sant Martí, Foment Martinenc, Orfeó Martinenc, Parròquia Sant Josep de Calassanç i el Centre Moral i Cultural del Poblenou. Destaquen també la jornada organitzada per la Colla del Drac del Poblenou a la rambla, una fira d’artesans i d’entitats amb tallers i activitats.

Com cada Nadal, les associacions de comerciants de Sant Martí i la Direcció de Comerç de l’Ajuntament programen activitats per fer gaudir la ciutadania i fomentar el comerç de proximitat. Destaquem els trenets comercials, enguany en tenim tres! Un al Clot, un altre al Camp de l’Arpa i el tercer a Sant Martí de Provençals. Per la seva banda, l’Ajuntament organitza a Sant Martí una desena d’activitats, des de tallers infantils de robòtica o joguines fins a espectacles itinerants de gospel, de claqué i de swing.

El Nadal també és una època per fomentar la solidaritat. Per aquest motiu, diferents entitats del districte han organitzat recollides d’aliments, de roba, de joguines noves i de regals per a gent gran. A més, diverses associacions de la Vila Olímpica i del Poblenou col·laboren amb la Marató de TV3 organitzant tallers i vendes solidàries.

Durant les festes nadalenques s’intensifica la campanya d’adopció d’animals a la ciutat “Per Nadal, millor adopta!” a través de dos grans accions. D’una banda, el centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) i les entitats de protecció animal seran presents a la plaça de Catalunya els dies 21 i 22 de desembre per promoure l’adopció responsable i visibilitzar la tasca que fan les entitats per a la cura i el benestar dels animals. De l’altra, s’instal·laran deu escultures de gossos de formigó s’instal·laran als centres cívics de la ciutat del 16 al 10 de gener. A Sant Martí es podrà veure al Centre Cívic Sant Martí. Les escultures formen part de la campanya “GosSOS” de l’any 2018.

Per Cap d’Any, les persones amants dels esports podran participar en la cursa dels Nassos, de 10 km, que transcorre pel litoral i altres carrers de Sant Martí. A més, el Mercat de Provençals regala raïm i la Cooperativa Antiga Camp de l’Arpa organitza la seva tradicional festa de Cap d’Any. I durant la campanya de Nadal, els comerços associats a l’Eix Clot regalen als seus clients/es butlletes per participar en un sorteig, coincidint amb La Grossa.

L’última etapa de les festes està reservada pels Reis d’Orient. Durant els primers dies del 2020, diferents patges reials visiten els carrers dels barris per recollir les cartes que els infants volen fer arribar a Ses Majestats. Si voleu veure en directe als Reis d’Orient, amb les seves carrosses i els seus acompanyants, només us heu d’apropar a qualsevol de les quatre cavalcades que s’organitzen a Sant Martí: Clot i Camp de l’Arpa, Eix Prim, Parc i la Llacuna i al Poblenou.

Llibret accessible

El llibret que recull tots els actes festius que es fan a Sant Martí, endreçats per barris, està disponible a l’apartat “Adjunts” perquè el pugueu descarregar. S’ha editat en un format accessible, i incorpora també els marcadors, és a dir, un índex que permet la navegació pel document amb les entrades vinclades a parts concretes del document.

Per accedir-hi, cal descarregar el document i activar els marcadors al programa Acrobat mitjançant: ruta Ver/Mostrar/Paneles de navegavión/Marcadores o bé a través de les icona de punt de llibre que hi ha a la banda esquerra de la finestra del programa.

Altres activitats

A continuació, us detallem altres actes que no consten al llibret:

Photocall de Nadal
Org. Eix Comercial Poblenou.
Can Saladrigas (Joncar, 35)
Dissabte 14 de desembre, de 10.30 a 14 h.

Concert de  Nadal de la coral Joncar Petit
Entrada lliure
Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz (Joncar, 35)
Dilluns 16 de desembre, 18 h

Espai de joc infantil. Sonarium
Per a infants de 0 a 4 anys. Entrada lliure
Parc de les Glòries
Dies 21, 22, 28 i 29 de desembre, d’11 a 14 h.

Espectacle familiar. Circ Circumloqui
Vine a gaudir dels artistes d’aquest circ esbojarrat! Gratuït
Parc de les Glòries
21 i 28 de desembre, a les 11 h, 12 h i 13 h.

Palo Market Fest
Edicions especials de Nadal i reis. Música en directe, food trucks, exposicions, venda de productes d’artesania. Entrada: 4,5 €
Palo Alto Barcelona (Pellaires, 30)
Dies 21, 22 de desembre, 4 i 5 de gener, d’11 a 21 h.

Taller familiar. Poesia de mica en mico
Per a infants a partir de 8 anys. Preu: 2,5 €
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (pl. Leonardo da Vinci, 4)
Dies 21 i 28 de desembre, 4 de gener, a les 16 i a les 17.45 h.

Taller familiar. Natura de prop
Activitat relacionada amb l’exposició sobre micos. Entrada lliure
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (pl. Leonardo da Vinci, 4)
Dies 21, 24, 27, 28 i 31 de desembre, d’11 a 14 h.
Dies 22 i 29 de desembre, d’11 a 14 i de 16 a 19 h.
Dies 2, 3, 4, 5 i 7 de gener, d’11 a 14 h.

Espai de descoberta infantil. Niu de ciència
Per a infants de 0 a 6 anys. Entrada lliure
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (pl. Leonardo da Vinci, 4)
Dies 21, 24, 27, 28 i 31 de desembre, d’11 a 14 h.
Dies 22 i 29 de desembre, d’11 a 14 i de 16 a 19 h.
Dies 2, 3, 4, 5 i 7 de gener, d’11 a 14 h.

Espectacle familiar. La rateta que…
Titelles i música en directe per explicar un dels contes més clàssics. Gratuït
Parc de les Glòries
Diumenge 22 de desembre, a les 11 h i a les 13 h.

El Pare Noel visita el Mercat
Mercat del Clot (pl. del Mercat)
Dilluns 23 de desembre, de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 19.30 h
Dimarts 24 de desembre, de 10.30 a 13.30 h.

Escape room al Museu
Per a nois i noies de 10 a 14 anys. Preu: 16 € per grup
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (pl. Leonardo da Vinci, 4)
Dies 27 de desembre, 2 i 3 de gener, 18 h.

Presentació de la carrossa dels Reis Mags
Org. ACR Poblenou. Amb cercavila des del Port Olímpic fins a la pl. Unió.
Mercat del Poblenou (pl. Unió)
Dissabte 28 de desembre, d’11.30 a 12.30 h.

Espectacle familiar. Xicana
La Xicana és una pallassa que vol fer màgia, però sempre s’equivoca! Gratuït
Parc de les Glòries
Diumenge 29 de desembre, a les 11 h, 12 h i 13 h.

Museum Quiz Familiar
Joc de Trivial per equips. Participació gratuïta.
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (pl. Leonardo da Vinci, 4)
Dissabte 11 de gener, 17.30 h

Esmenes

Nadal solidari a la Vila Olímpica
Se celebra diumenge 15 de desembre (no divendres 13).

Cavalcada de Reis del Parc i la Llacuna
Se celebra divendres 3 de gener (no dissabte 4).