El nou bo social de l’Estat desprotegirà el 43% de les persones ateses per pobresa energètica

Un informe de l’Institut Municipal de Serveis Socials ha fet palès que el decret reial que modifica el bo social impactarà en més de quatre mil llars de la ciutat, un 43% de la població atesa per pobresa energètica. Aquestes llars, que avui dia reben cobertura per evitar talls de subministrament, quedaran fora del grup considerat com a consumidor vulnerable i consumidor vulnerable sever que preveu la norma estatal. A més, es calcula que unes sis mil llars quedarien desprotegides del principi de precaució, que permet evitar els talls de subministrament fins que es determina que existeix una situació de vulnerabilitat residencial.

20/11/2017 16:27 h

Ajuntament de Barcelona

“La nova regulació del bo social, feta d’esquenes als municipis i les entitats socials, és clarament insuficient per fer front a la realitat de la pobresa energètica”, ha assegurat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Alhora, la seva implementació implicarà un cost addicional d’1,67 milions d’euros anuals a les administracions, que estan obligades a assumir el 50% del preu total dels subministraments bàsics en lloc de les companyies.

La llei catalana contra la pobresa energètica, plenament vigent

Malgrat la nova regulació del bo social, la llei catalana 24/1015 contra la pobresa energètica segueix plenament vigent, asseguren en un informe els serveis jurídics municipals. Per tant, és exigible que les companyies compleixin les mesures de protecció que hi estableix, entre les quals hi ha el principi de precaució. De fet, la defensa dels drets energètics que marca la Llei 24/2015 ha permès evitar enguany 4.000 talls de subministrament i atendre 10.000 llars de la ciutat.

En aquest sentit, el consistori manté el compromís de signar convenis amb les companyies subministradores per fer compatibles les dues normatives amb l’objectiu de preservar la protecció de les famílies vulnerables i garantir l’accés als serveis bàsics. “No s’hi valen les excuses. Cal que se segueixin protegint les persones que protegeix la Llei 24/2015, la lluita contra la pobresa energètica és responsabilitat de les mateixes companyies, que subministren un bé fonamental”, ha afegit Laia Ortiz.

Els serveis jurídics municipals, a més, treballen pel que fa a l’elaboració d’un requeriment a l’Estat sobre l’aplicació de la nova regulació del bo social, la primera normativa exigeix una impugnació eventual del reial decret.

Més informació