El nou Centre d'Atenció i Seguiment de les Drogodependències Baluard oferirà un servei integral als usuaris

07/12/2016 17:55 h

Marta Montal

Les obres per traslladar, durant la primavera del 2017, el Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de les Drogodependències Baluard a l’edifici Peracamps, a l’avinguda de les Drassanes, ja estan en marxa. La nova ubicació permetrà oferir tota la cartera de serveis necessaris, des de la primera atenció i la reducció de danys fins a programes de tractament.

L’edifici tindrà un total de 530 metres quadrats, el doble que l’actual, que es distribuiran en dues plantes i un subterrani. El centre mantindrà l’espai de reducció de danys, amb la sala de venipunció, un espai de dutxes i la sala de calor i cafè, però també incorporarà serveis de tractament de les addiccions, amb programes i tallers. “Apostem per un model integral en l’abordatge de les drogodependències. Amb el trasllat tindrem les dues peces clau que han d’incloure aquests equipaments“, ha explicat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa.

Des de l’Ajuntament s’han posat en marxa diversos dispositius per acompanyar el veïnat en el procés del trasllat. S’ha creat una comissió de seguiment formada per entitats i agents de la zona, un pla de comunicació adreçat als actors de l’entorn i també s’ha activat el Servei d’Intervenció de l’Espai Públic. “Estem convençuts que és un guany per al barri i per als usuaris que hi ha a la Sala Baluard. Hem de prioritzar el dret a la salut, i això és perfectament compaginable amb tenir unes dinàmiques a l’espai públic amb què tothom se senti còmode”, ha afegit la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

La Sala Baluard, que actualment es troba al recinte històric de les Drassanes Reials, rep uns 300 usuaris al mes, i en el primer semestre del 2016 ja hi han passat 1.276 persones. El trasllat del centre és una de les mesures previstes en la reordenació de serveis sanitaris a Ciutat Vella, que comporta millorar els serveis i apropar-los a la ciutadania. El Museu Marítim recuperarà el baluard de la muralla quan s’executi el trasllat del centre.

La ciutat disposa de catorze centres d’atenció i seguiment de les drogodependències, set dels quals ofereixen la cartera de serveis completa.

Més informació