El nou Pla director de la Guàrdia Urbana aposta per la proximitat

23/05/2016 13:49 h

Ajuntament de Barcelona

El Pla director de la Guàrdia Urbana, que es presentarà en el Plenari del Consell Municipal de divendres, 27 de maig, aposta per un model que se centra en la proximitat, la transparència i el territori. El document de la proposta es compartirà amb la resta de grups municipals, sindicats i altres agents i actors socials perquè puguin fer les aportacions necessàries de cara a la implementació del pla, que ja s’ha iniciat parcialment i que s’efectuarà de manera progressiva.

El pla considera clau assignar un agent com a referent a cada un dels 73 barris de la ciutat, que tingui el paper d’interlocutor amb la ciutadania a fi de gestionar la seguretat i la convivència. Aquesta nova figura serà l’interlocutor referent del cos dins del teixit associatiu i veïnal en matèria de prevenció, seguretat i convivència. En aquesta sentit, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat: “La proximitat significa treballar a peu de carrer i a prop de la gent. Ha de ser l’eix central de l’actuació dels agents. És per això que una de les moltes coses que s’implantarà és la figura del policia de barri.” També ha destacat l’aposta per la transparència del nou model i el reforç “a la divisió de trànsit per reduir l’accidentalitat a la ciutat”.

El document també preveu crear la nova Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències, que tindrà l’objectiu de treballar en l’anticipació i la gestió d’emergències, la protecció del medi ambient i el desenvolupament d’una tasca administrativa especialitzada en donar suport al barri i al districte, i la Unitat de Deontologia i d’Afers Interns, que identificarà i promourà bones pràctiques policials per fomentar l’exemple i el reconeixement al conjunt de l’organització.

A més, el pla inclou l’obertura de noves oficines de recepció de denúncies diürnes a Nou Barris i les Corts i el servei durant 24 hores de l’oficina existent a la nova comissaria de la Barceloneta durant l’estiu. El Pla director té vocació permanent, revisable i adaptable per poder respondre a les necessitats de la ciutadania i per garantir els drets socials i la convivència.

En l’elaboració del Pla director han participat membres de totes les categories professionals del cos, a més d’altres actors municipals. El document és el resultat d’un treball col·laboratiu que ha implicat 237 persones, de les quals més del 75% són membres de la Guàrdia Urbana. Aquest pla consta de 13 programes, 46 projectes i 18 subprojectes, i s’hi han detectat prop de 600 actuacions organitzatives.